Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 20 de febrer del 2014

Amics del Museu: PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "GESTACIÓ I NAIXEMENT DE LA SERRA DEL MONTSEC"

La geologia està de moda? Això és el que voldríem creure els amants d’aquesta ciència tan apassionant com desconeguda del gran públic. La cosa certa, però, és que darrerament hem donat notícia en aquest bloc de la presentació d’un parell de guies geològiques de recent publicació, que vénen a sumar-se a les nombroses guies i llibres de divulgació geològica ja existents.

Per això hem d’alegrar-nos per l’aparició d’un nou llibre sobre aquest tema titulat Gestació i naixement de la Serra del Montsec, l’autor del qual, el Dr. Joan Rosell i Sanuy, és un dels nostres consocis més destacats.


La presentació d’aquest nou llibre, a la qual vam assistir un grup d’Amics del Museu, va tenir lloc el passat dia 13 de febrer a la seu del Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona. El Sr. Ferran Espuñes fou l’encarregat d’inaugurar l’acte amb unes paraules d’agraïment al Dr. Rosell per la seva presència, seguit d’un breu repàs de la seva trajectòria científica i humana, així com també de la seva tasca divulgadora portada a terme al llarg de tants anys, perquè el Dr. Rosell és, per sobre de tot, un geòleg fervent, dels que fan escola. De fet aquest llibre ve a actualitzar i complementar una anterior Guia geològica del Montsec i la vall d’Àger, de la qual en són autors el Dr. Rosell i la seva esposa la Dra. Carme Llompart, publicada l’any 1988.

El Sr. Espuñes inaugurant l'acte de presentació

Seguidament el Sr. Espuñes donà la paraula al Dr. Rosell el qual va iniciar la presentació del seu llibre donant les gràcies al nombrós públic assistent i també un especial agraïment a l’editor (Garsineu Edicions), que el Dr. Rosell va qualificar de “valent” tenint en compte els temps que corren.

La sala d'actes del Centre Comarcal Lleidatà

Tot seguit el Dr. Rosell féu una mica d’història del prestigi que sempre ha tingut la serra del Montsec, i del per què la seva naturalesa ha despertat, en propis i estranys, la curiositat sobre el seu origen i les forces que hi van actuar en la seva formació. Com a fill d’Àger que és, amb aquest llibre el Dr. Rosell vol posar a l’abast de tothom els profunds coneixements que té sobre aquesta serra que el va veure néixer i créixer.

El Dr. Rosell en un moment del seu parlament

El llibre s’estructura en tres parts en les quals, amb un llenguatge planer i amb uns esquemes senzills però molt entenedors, s’expliquen alguns conceptes bàsics de geologia, com són la gènesi de les serralades en general i de la serralada del Pirineu en particular, incloent-hi la serra del Montsec, com a conseqüència de la col·lisió de les plaques Ibèrica i Europea, fent especial ènfasi del concepte temps, ja que si bé alguns fenòmens geològics, generalment catastròfics, poden produir-se en un instant, la major part dels fenòmens que tenen lloc a l’escorça terrestre, relacionats amb el cicle geològic, es duen a terme al llarg de milions d’anys, donant així la sensació d’immutabilitat del paisatge.


També s’analitza en detall la serra del Montsec, i per això el Dr. Rosell fa de la imaginació la seva principal arma, comparant el Montsec amb un llibre del qual els estrats en són els seus fulls, i també, entre d’altres exemples divertits, compara el Montsec amb una barra de pa en la qual uns gegants amb colossals ganivets, que representen els rius que seccionen la serra, han tallat els congostos de Mont-rebei, Terradets i Pas Nou, deixant a la vista la “molla” d’aquesta barra de pa.



Els colors ajuden molt a identificar els diferents materials i edats en els esquemes, mapes i col·lumnes estratigàfiques que s’adjunten. Al final també hi ha explicacions d’alguns paisatges geològics que es poden contemplar des de diferents miradors especialment privilegiats i des dels quals es pot tenir una visió del conjunt de la serra.




Finalment el Dr. Rosell va reconèixer que el més complicat d’un llibre de divulgació científica és la traducció al llenguatge col·loquial de la nomenclatura corresponent a cada ciència, però en el cas de la geologia aquesta traducció és encara més complicada, degut al fet que les ciències de la Terra no són gaire populars entre la gent “normal”, però espera que amb aquest llibre tot quedi aclarit i que tots plegats estimem i comprenguem cada dia una mica més la Terra que ens acull, ja que com es diu a la primera frase d’aquesta obra: Un país és, sobretot, Geologia; després la resta.

Clou el llibre una imatge de l'enigmàtica Canal de l'Embut

El capvespre daura les parets del Montsec d'Estall... (Foto: Ricard Herrero)

L’acte es va acabar amb una ronda de preguntes, amb un darrer agraïment per part del Sr. Espuñes i amb els corresponents aplaudiments per part d’un públic entusiasta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada