Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 5 d’abril del 2012

Jorgina Jordà: Les ofites d'Estopanyà del Castell

El passat mes de desembre vàrem tenir l'oportunitat de fer una visita a les ofites d'Estopanyà del Castell.


En aquest aflorament d'ofites, es troba Escolecita, que en aquest indret normalment es presenta amb aspecte radiat i també pot anar acompanyada d'Aerinita, un mineral menys conegut, però molt interessant.



El poble, i gairebé tot el contorn que l'envolta, es troba situat entre afloraments dels materials mesozoics del Mantell de les Serres Marginals, en la Unitat sud-pirenaica Central, per on es desenvoluparà la nostra excursió.



Les ofites en aquesta àrea es presenten com a masses aïllades, de forma i extensió variables. Predominen les formes més lenticulars o tabulars amb les vores arrodonides determinant afloraments allargats de longitud variable entre un centenar de metres i uns 2 km, i amplada
de poc més d'un centenar de metres.



Seguin el camí de l'Escolecita vàrem trobar un aflorament d'Aerinita digne de ser fotografiat tot i que el dia era boirós, el blau destacava en les parets.

L'Arerinita com he dit abans és un mineral rar, és un complex silicat-carbonat, relacionat amb el grup dels piroxens. El nom ve del grec "aerinos" que significa blau-cel, en referència al seu color i que te com a localitat tipus i lloc a on es va descobrir i va descriure en 1876 per primera vegada Estopanyà del Castell.


En aquest cas a més d'uns bonics paisatges hivernals, dins les escletxes de les ofites vàrem trobar un drac molt quiet, que va fer les delícies dels aficionats a la fotografia.


Autor de les fotografies: Màrius Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada