Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 3 de febrer del 2025

Amics del Museu, Nova publicació: L'epistolari de Pere Alsius i Torrent

La biblioteca del nostre Museu Geològic s’ha enriquit amb el llibre Epistolari de Pere Alsius i Torrent: una donació de la Sra. Rosa Alsius i Suñer en agraïment a l’ajut de l’Arxiu Històric i Biogràfic del Museu en la localització d’algunes cartes del seu avantpassat.

Pere Alsius i Torrent (Banyoles, 1839-1915), farmacèutic de formació i ofici, va ser precursor de l’excursionisme científic, investigador de mena i autor de treballs pioners sobre la geologia, la prehistòria, la història i el folklore de la seva comarca. Avui és recordat com el descobridor de la mandíbula d’un dels primers Homo sapiens europeus.

El llibre, un gruixut volum de 1.350 pàgines, aplega 501 cartes, la majoria conservades l’arxiu familiar, però també la correspondència que s’ha localitzat en d’altres arxius i la publicada en diversos mitjans. Promogut pels descendents del personatge i editat per Documenta Universitària,  és el tercer volum de la col·lecció Pere Alsius, després d’El magdalenense en la provincia de Gerona (2015) i Ensayo histórico de la Iglesia parroquial de Sta. Maria de los Turers de Bañolas (2018). L’edició ha estat fruit d’un equip format pels historiadors locals Joan Anton Abellán, Jordi Galofré i Josep Grabuleda, els filòlegs Júlia Butinyà i Àngel Vergés, el prehistoriador Narcís Soler i el geòleg Enric Aragonès, coordinador de l’obra i autor de la introducció i dels índexs.

L’obra s’ha estructurat en dues parts: la primera (l’epistolari estricte) consta de 447 cartes creuades entre el personatge i 130 corresponsals, entre els quals els arqueòlegs Édouard Harlé, Josep Pascual i Eduardo Hernández Pacheco; l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner; el botànic Estanislau Vayreda; els catedràtics Fructuós Plans i Joan Texidó; l’enginyer Rafael Roig i Torres; escriptors com Dolors Monserdà i Jacint Verdaguer; els excursionistes Ramon Arabia, Josep Fiter i Artur Osona; els folkloristes Cels Gomis, Francesc Maspons i Valeri Serra; els geòlegs Manuel Cazurro, Norbert Font i Sagué, Lluís Marià Vidal i Joan Vilanova i Piera; entre els historiadors, Gaietà Barraquer, Joaquim Botet i Sisó, Julián de Chia, Enric-Claudi Girbal, Francesc Monsalvatje, Josep Saderra, Ferran de Sagarra i Salvador Sampere i Miquel; els lingüistes Antoni Mª. Alcover i Pere Aldavert; els naturalistes Artur Bofill, Ramon Bolòs  i Francesc Martorell i Peña; el numismàtic Celestí Pujol; els preceptors i mentors d’Alsius Francesc X. Butinyà i Fidel Fita, jesuïtes.

La segona (correspondència complementària) comprèn 54 cartes creuades entre terceres persones; son de notar les 11 creuades entre Fidel Fita, Bartomeu Jaume i Josep Joaquim Lànderer a propòsit del punt de vista eclesial sobre l’origen de l’home; les 7 que sobre la mandíbula de Banyoles va creuar Josep Alsius i Ricart amb Cazurro, Hernàndez Pacheco i Barnola, i les 6 de Joan Teixidó amb l’editor de la Revista de Gerona sobre la publicació de la seva memòria acadèmica.

En la introducció trobarà el lector resumides les aportacions de l’obra al coneixement de la vida i els treballs de Pere Alsius, com també a la posteritat del personatge i a la Història Natural.