Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 23 de maig del 2023

Mn. Francesc Nicolau: Dos supermicroscopis a Cerdanyola del Vallès

No fa gaire us explicava que a Cerdanyola del Vallès hi ha instal·lat el sincrotró Alba, que treballa amb molta efectivitat en la investigació del món microscòpic i que ara s’està remodelant per a convertir-lo en el sincrotró Alba II per a poder abastar totes les demandes d’investigació internacional que rep sense parar.

Mentrestant, ja s’ha instal·lat dos supermicroscopis electrònics d’una gran potència i que es van inaugurar el passat 24 de febrer. Aquesta nova instal·lació s’ha anomenat Joint Electron Microscopy Center at Alba (JEMCA), o sigui, Centre Conjunt de Microscopia  a Alba i que farà un servei de primera línia a investigadors en el camp de les estructures d’ordre microscòpic.

Un moment de la inauguració
 IRB Barcelona

El primer microscopi s’ha anomenat Crio-Tem i ha suposat una inversió de 1,7 milions d’euros. Està liderat per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) i els seu primer objectiu és l’anàlisi de proteïnes per escatir-ne l’estructura. Ho farà a -180ºC perquè la proteïna, dissolta, s’ha de congelar i després el microscopi en fa milers de fotografies en diferents orientacions per a obtenir-ne la imatge en 3D.

El segon microscopi, que ha costat 4,1 milions d’euros, s’ha pensat per estudiar materials a escala atòmica. És un perfeccionament o evolució d’un tipus de microscopis electrònics que ja es feien servir, i que permetrà conèixer bé els components dels materials que es fan servir en la creació de dispositius, perquè dona informació de com estan distribuïts els elements a escala atòmica. Certament ha estat una despesa molt gran, 5,8 milions d’euros en total, però com seran d’ús mundial i ajudaran moltíssim a dissenyar productes més eficients, han merescut tenir col·laboració internacional: la meitat ha anat a compte del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), destinat a projectes de creació, adquisició i millora d’equipaments i plataformes científiques i tecnològiques.

Benvinguts siguin aquests 2,9 milions amb què han contribuït i nosaltres només podem desitjar que aquests microscopis tinguin l’èxit que els seus constructors pensen obtenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada