Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 5 d’octubre del 2022

Jorgina Jordà: MINERALEXPO Sant Celoni 2022

Després d'un parèntesi de dos anys provocat per la pandèmia, per fi, s’ha pogut celebrar novament la MineralExpo Sant Celoni, al teatre de l'Ateneu de Sant Celoni.

Només arribar, la primera parada que vam fer va ser a l'estand dels nostres companys del Grup Mineralògic Català, organitzadors de la fira.

Com sempre, va haver-hi molta varietat de minerals tant de Catalunya com de la resta de la península i d'arreu del món.

Començaré destacant alguns minerals que m'han cridat l'atenció per diferents motius com ara la seva qualitat, raresa o mida.

En l'àmbit català, cal destacar el mineral guanyador del premi al millor exemplar de la fira: un quars ametista de Santa Coloma de Farners. També es van poder veure mostres històriques de clinozoisita amb epidota i quars de Viladrau; bones mostres de prehnita amb quars de Gerri de la Sal; celestina de Torallola; calcita de Berga i, com no, fluorita, cerussita i esfalerita de la Pedrera Berta així com quars i microclina de la Pedrera Massabé, anapaïta de Bellver de Cerdanya o fluorita i barita de les mines de Sant Marçal.


Clinozoisita amb epidota i quars de Viladrau
Foto: Carles Manresa

Foto:Juan María Perez Samper


Pels amants dels micromuntatges i la sistemàtica es van poder trobar minerals de jaciments poc coneguts com ara l'Argentera; sulfosals, arseniats i sulfats de la Cova de l'Alumbre; wil·lemita de Sant Fost de Campsentelles; anatasa i brookita d'Espot; així com fosfats de la mina Elvira de Bruguers


En l'àmbit nacional, començaré per la zona de Múrcia amb força material: barita de la mina Victoria, celestina de la Corta Isabel, cronstedtita de la Corta Brunita o bonics guixos de la mina Dificultad. No van faltar els clàssics de cada edició com ara les mostres asturianes de calcita, barita i fluorita de localitats com la mina Moscona, Berbes, la Viesca o la Cantera Llamas. D’Andalusia molt de material, com per exemple, mostres de mimetita de Tharsis, pumpel·lyïta de la Cantera Juanona, Màlaga, conicalcita de la Loma de las Minicas, Fiñana, Almeria; i encara es va poder veure alguna bonica anglesita de Linares, wulfenita de la mina El Centenillo, Granada o piromorfita de la mina San Andrés. Del centre peninsular cerussita de la mina de El General, Ciutat Real o aragonita de Minglanilla, Conca. Cal destacar una bonica peça de microclina amb quars de gran mida i força antiga procedent de les pedreres de Bustarviejo, i que va ser guanyadora del premi al millor mineral exposat de fora de Catalunya.

Cronstedtita de la Corta Brunita 

Foto: Carles Manresa

Foto: Carles Manresa

Microclina amb quars pedreres de Bustarviejo

En l'àmbit internacional, tornava a haver-hi molta representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita...,

També minerals de països més llunyans com ara barita i estibnita de Perú; quars ametista de Minas Gerais; espinel·la de Luc Yen, Vietnam; minerals mexicans com ara wulfenita i malaquita de Mapimi o fluorita de Muzquiz; valentinita i fluorita de la Xina, etc. També clàssics exemplars d’estibnita amb barita de Romania; pirrotita de Trepca i bona representació de minerals francesos, com ara, piromorfita de Sant-Salvy-de-la-Balme; titanita amb epidota de Valmanya, i mostres de barita de molt bona mida de la Four-la-Broque.

Foto: Carles Manresa

Foto: Carles Manresa

Estibnita amb barita de Romania
Foto: Carles Manresa

Foto: Carles Manresa

Barita de Four-la-Broque


A destacar, especialment, un exemplar d’epididimita amb aegirina de Mt. Malosa, Malawi i una celadonita amb apofil·lita i estilbita de Nasik, Maharashtra, Índia.




Com ja vaig observar a la darrera fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants, ha crescut molt l'afició pels minerals fluorescents, i això ha fet que hi hagués un bon assortit de mostres, com ara, òpal hialita de San Luis de Potosí, Bolívia;  scheelita de Costabona, etc.


Òpal hialita de San Luis de Potosí


Scheelita de Costabona
Fotos: Juan María Perez Samper


També com a les darreres fires, es van poder veure minerals d'antigues col·leccions, cosa que fa possible trobar exemplars que ja no són fàcils d'aconseguir.

Pel que fa als fòssils, molt bona representació. Es van poder veure exemplars d'ammonites, crustacis, decàpodes, equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un llarg etcètera.


Deltablascus permicus


Ja només en resta donar les gràcies a tots els qui any darrer any fan possible aquesta fira i fins a la propera!

Fotos: Agustí i Màrius Asensi, Carles Manresa i Juan María Perez Samper

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada