Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 11 d’agost del 2024

Mn. Francesc Nicolau: Les aplicacions del làser

Donna Strickland és una doctora canadenca que el passat mes de març va venir a Barcelona a impartir una conferència al Museu de la Ciència CosmoCaixa sobre els polsos de llum ultraràpids. Potser ja n’havíeu sentit a parlar de la Dra. Strickland ja que és la tercera dona de la història guardonada amb el premi Nobel de Física. Les altres dues van ser Marie Curie (1903) i la Maria Goeppert-Mayer (1963). Ella el va rebre l’any 2018 pels seus treballs sobre les aplicacions del làser.

La Dra. Strickland, premi Nobel de Física 2018

Una de les primeres aplicacions dels seus descobriments va ser la manera de fer ús del làser per tallar l’acer que es fa amb un procés tèrmic semblant al que fa servir el Sol per obtenir l’escalfor. Amb el làser, la Dra. Strickland va arribar a un punt que podia fer bullir l’acer, i amb els seus col·laboradors van aconseguir el que van anomenar “martell de l’acer”: es tracta de colpejar els electrons dels àtoms del material, bo i desplaçant-los, i així es talla l’acer. També amb un procés semblant es pot aplicar el làser a l’operació de tallar la còrnia o foradar-la com a prevenció del glaucoma. I no cal que en parlem de les moltes altres accions que un làser ben controlat pot executar.

I a la pregunta que se li va fer sobre el què pensa de la suposada incompatibilitat entre ciència i religió, la Dra. Strickland va dir: «Penso que se’ns ha donat un univers i la ciència no ens diu el per què se’ns ha donat. A mi m’agrada pensar que hi ha un Déu que ens el va regalar...sentiment que fa que vulgui estar agraïda per tot el que ens ha estat donat»

Crec que és interessant conèixer científics de la talla de la Dra. Strickland que parlin tan clarament de la seva fe en un Déu creador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada