Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 4 de desembre del 2023

Jorgina Jordà: MINERALEXPO Barcelona-Sants 23 (2a edició)

Entre els passats 10 i el 12 de novembre, es va celebrar la segona edició d’enguany de la MINERALEXPO Barcelona-Sants, la fira de minerals organitzada pel Grup Mineralògic Català, i que sempre compta amb molt bona acollida per part de visitants i expositors.



Els assistents vam poder gaudir d’una gran diversitat de minerals de diferents qualitats i preus, amb la qual cosa tothom va sortir-ne satisfet.

Del que es va poder veure em va cridar l'atenció: mostres de fenaquita d’A Franqueira, Pontevedra, localitat molt més coneguda pels seus berils; galena octaèdrica de la pedrera de Bakio, Biscaia; unes boniques conicalcites de Fiñana, Almeria o una bonica mostra d’aragonita sobre dolomita d'Ojos Negros, Terol que era novetat d’aquest any. També alguns minerals clàssics de bona una mida i de localitats actualment no accessibles com ara marcassita de Reocín, Cantàbria; beril de Pereña, Salamanca o quars fumat de Cerro Muriano, Còrdova. La venda de col·leccions antigues també va permetre veure cassiterites de diverses localitats o les clàssiques mostres de vivianita de la Corta Brunita, per exemple.



Aragonita sobre dolomita d'Ojos Negros, Terol; Foto: Sergio Evangelio

Marcassita de Reocín, Cantàbria


Quars fumat de Cerro Muriano, Còrdova; Foto: Sergio Evangelio


Vivianita de la Corta Brunita, La Unión, Múrcia; Foto: Sergio Evangelio


Com sempre, no van faltar minerals d'arreu del món: de l’Iran, andradita amb hedenbergita de Gachin Salt i mostres de granat amb andradita dels Monts Belqueys. D’Afganistan, escapolita de la vall Kokcha i del Kazakhstan un exemplar de bornita molt ben cristal·litzat. També destacava un bon assortit de minerals de Namíbia: ortòclasi, beril aiguamarina i boltwoodita d'Erongo a més d’unes bones mostres d’or amb shattuckita de Kaokoveld. També del continent africà, calcita cobaltífera amb kolwezita de la mina Mashamba, RD Congo o un exemplar de les sempre curioses tanzanites d’Arusha, Tanzània. D’altres indrets, destacar una mostra de quars amb terminació pinacoidal de la mina Poema, Bolívia; del Brasil, beril heliodor de Padre Pariso o una peça de titanita amb cristalls translúcids de molt bona mida; ametista d'un indret poc conegut com és Nyiri, Hongria o una mostra de les clàssiques però no per això menys espectaculars esfalerites cleiòfanes de Madan, Bulgària, que tot i ser força grans, es veien ben translúcides amb una bona il·luminació.



Bornita del Kazakhstan

Ortòclasi d'Erongo, Namíbia

Beril aiguamarina d'Erongo, Namíbia



Calcita cobaltífera amb kolwezita de la mina Mashamba, RD Congo

Quars amb terminació pinacoidal de la mina Poema, Bolívia


Ametista de Nyiri, Hongria

Com a curiositat, destacar una mostra artificial de gadolini (un metall del grup de les terres rares, blanc platejat amb reflexos tirant a color llautó, mal·leable i dúctil). És coneix com a temperatura de Curie aquella a partir de la qual una substància magnètica deixa de ser-ho i es torna paramagnètica (es a dir, no l'atrau l'imant). La del gadolini és de 229ºK , o sia, 18,89ºC. Aquest fet es podia comprovar a la mateixa fira, ja que quan ens trobàvem a 18º la mostra era molt magnètica, però quan pujava per damunt d'aquella temperatura, ja no ho era, amb la qual cosa l'imant deixava d'atraure-la.

Gadolini


Una segona curiositat era una mostra de nòdul polimetàl·lic de manganès extret del fons de l'oceà Índic, a molta profunditat, per una expedició soviètica realitzada als anys seixanta.

Nòdul polimetàl·lic de manganès, fons de l'oceà Índic


De més a prop de casa, es van poder trobar minerals de Cap de Creus: beril, latzulita, cianita pedomòrfica d'andalusita..., extrets abans dels anys vuitanta; fosfats del turó de Montcada, variscita, crandal·lita; fluorita de Gualba de Dalt; els clàssics minerals de la pedrera Berta; una molt bonica andradita de la Mina del Socau i molts més.


Andradita de la mina del Socau, Vallcàrquera, Figaró-Montmany; Foto: Carles Manresa


Pel que fa als fòssils, bona varietat de mostres: ammonites, crustacis, decàpodes, equinoïdeus, peixos, mol·luscs... A destacar uns peixos de les illes Orkney, Escòcia, o una salamandra de Gracanica, Bòsnia Hercegovina.

Peixos de les illes Orkney, Escòcia



Durant el transcurs de la fira es van realitzar una sèrie d'activitats paral·leles relacionades amb el món de la mineralogia, com ara tallers i conferències.

Només em resta donar les gràcies a tots els que m'han parlat dels minerals més destacats i ens han permès fotografiar-los. També vull agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d'organitzar aquesta fira any rere any.

Fotos: Màrius Asensi


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada