Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 24 de maig del 2021

Mn. Francesc Nicolau: Enxaneta, el nostre satèl·lit d'observació

El passat 22 de març, a les 7h, 7m, 12s del matí, el satèl·lit Enxaneta va ser llançat a l’espai des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan). El seu nom és el resultat d’un concurs dut a terme pel programa InfoK del canal Super3 entre 10.000 nens i nenes que van proposar 203 noms, dels quals n’escolliren 10 que es van posar a votació i l’escollit fou Enxaneta, nom proposat per unes nenes de Vilassar de Mar, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat i Girona.


I com és aquest satèl·lit? Doncs no és gaire gros. Té un pes d’uns 10kgs dins d’un volum de tres decímetres cúbics (que és el mateix que dir tres litres). És que que s’anomenen nanosatèl·lits i és el primer que ha anat a càrrec de la Generalitat de Catalunya que ha ideat el programa NewSpace, amb la col·laboració de trenta empreses i dotze centres de recerca que hi han destinat 2,5 milions d’euros en la construcció d’aquest satèl·lit i encara d’una altre que es vol posar a l’espai a finals d’any. Tot plegat ha sortit relativament bé de preu perquè el mateix llançament servia per posar en òrbita una trentena més de satèl·lits d’altres centres espacials. El coet Soiuz-2 té la capacitat de posar en òrbita 2.000 kgr de pes. L’Enxaneta va quedar en una òrbita baixa, a uns 500 km d’alçada, i ara dona la volta al món dos cops al dia.

I per a què serveix? Quina utilitat té o quin servei farà? Us ho puc dir literalment: «Oferirà serveis de connectivitat d’internet i permetrà la comunicació i obtenció de dades a tot el territori. Això permetrà monitoritzar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua, el seguiment i protecció de la fauna salvatge, la recepció de dades meteorològiques, el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir-ne estratègies més eficients» No serà pas una eina inútil. Des d’aquí desitgem que vagi aconseguint tot això que s’ha proposat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada