Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 1 de setembre del 2019

Mn. Francesc Nicolau: El problema de les deixalles espacials


Molts no ens fem el càrrec del significat de «deixalles espacials», però hem de dir que amb aquesta denominació s’indica el conjunt d’objectes que es troben en òrbita de la Terra provinents dels llançaments a l’espai de satèl·lits i de coets per part de les agències espacials. El seu nombre ha crescut tant que ja se’l considera un problema que cal solucionar.

Actualment orbiten al voltant nostre 3.600 satèl·lits artificials, dels quals només 1.100 romanen operatius. Recordeu que fa més de 60 anys que s’inicià la carrera espacial i amb tot aquest temps s’han llançat a l’espai més de 4.900 coets portadors d’aquests enginys. Com sabeu, tot coet ocasiona unes deixalles que poden convertir-se en fragments metàl·lics en òrbita terrestre.


S’ha fet un càlcul que ha donat que com a resultat que tenim uns 750.000 objectes de mès d’un centímetre de llargada (i que poden arribar a més d’un metre) girant a l’entorn del nostre planeta, i això vol dir 6.300 tones de deixalles espacials que constitueixen un autèntic perill per als satèl·lits operatius i, fins i tot, per als astronautes. Com veieu, la humanitat no tan sols contamina els oceans amb plàstics, l’aire amb combustions i la superfície de la Terra amb deixalles de tota mena, sinó que també ho fa en l’entorn astronòmic: ha arribat l’hora de prendre’n consciència i posar-hi remei.

Recreació del projecte e.Deorbit

L’Agència Espacial Europea (ESA) ja ha començat a fer-hi alguna cosa en preparar una missió, anomenada e.Deorbit, per retirar satèl·lits que estan fora de servei i també altres deixalles orbitals. D’altra banda, els EUA estant fent un seguiment de més de 17.000 objectes potencialment perillosos i s’ha establert també que, d’ara en endavant, sigui obligació per als estats que tot satèl·lit posat en òrbita abandoni aquesta al final de la seva vida útil. Aviat veurem si tot això serà una realitat, i crec que val la pena que tothom conegui com van les coses al nostre entorn espacial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada