Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 30 d’octubre del 2018

Jorgina Jordà: MINERGUALBA


El passat dissabte dia 20 d'octubre es va celebrar la fira MINERGUALBA, una nova iniciativa que combina la venda de minerals (limitada a uns pocs expositor) i  una taula d'intercanvi enfocada als aficionats.


Aquest nou format va ser tot un èxit, tant pels que van vendre, com pels que vam anar a intercanviar, i crec que tothom va acabar la jornada satisfet.


Es van poder trobar, minerals recentment extrets d’antics jaciments molt coneguts, com ara els fosfats del Turó de Montcada o la Mina Elvira de Bruguers, limonita de Montjuïc o calcita de Santa Creu d'Olorda i d'altres menys coneguts com, aragonita de la Mina Zaragoza, Queralbs, arsenopirita de Setcases, barita del Figaró o aragonita de Pineda de Mar.




Els clàssics quarsos ametista i ortoses de la pedrera Massabé i el Montnegre; epidotes i axinites de Casterner de les Olles; fluorites de la pedrera Berta i també d'altres localitats com Singuerlín o Ulldemolins; òpals de Caldes de Malavella, anapaïtes de la Cerdanya, etc.


Força material de la zona minera de La Unión-Cartagena, fluorites i barites d’Astúries, guixos de Fuentes de Ebro i de Montalbán, aragonita de Minglanilla, Camporrobles...

Cal dir que també hi havia molt bona representació de minerals de l'estranger: material del Marroc (vanadinites, malaquites, atzurites, fluorites, calcites...), del Vietnam: espinela i robí i del Pakistan: anatasa i brookita...





Un dels minerals que més em va cridar l'atenció van ser les mostres de celestina, d'Abella de la Conca, molt ben cristal·litzada i amb una tonalitat blavosa molt maca. Pel seu color també destacaven exemplars com una uvarovita dels Urals, Rússia i una pentagonita de la pedrera Wagholi, Poonah, Índia, aquestes dues últimes van venir cap a casa.





Tampoc no van faltar els micromuntatges de localitats tan variades com la pedrera Berta, l'Alforja, Rocabruna, Vielha, Arsèguel, Prullans, Toràs, Almeria... Gràcies als companys que van portar els seus binoculars, vam poder fer una bona tria de tots aquests minerals i molts d’altres com anatases, titanites, brookites, esfalerites, atzurites...


A l’estand del Grup Mineralògic Català s’informava de les activitats que es realitzen a la fira al voltant del col·leccionisme de minerals i es podien trobar diferents publicacions referents al món de la mineralogia. En aquesta ocasió, cal destacar el nou llibre sobre la mineria a la Vall Fosca "Les mines de Castell: de l'urani de Franco al descobriment de l'abellaïta” editat per l’Ajuntament de la Torre de Capdella i que està format per un compendi d’articles d’un destacat conjunt d’autors.


Es va poder gaudir també de tallers d'iniciació a la mineralogia, una exposició de minerals fluorescents  i l'exposició permanent de minerals a la masia de can Figueres.



Només em resta donar les gràcies a tots els organitzadors i participants d'aquesta primera edició de MINERGUALBA, en especial a l'Ajuntament de Gualba i al Grup Mineralògic Català.

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada