Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 9 de gener del 2017

Mn. Francesc Nicolau: EL FINAL DE LA NAU "ROSETTA"

Ja n’hem parlat en aquest blog d’aquest artefacte que la NASA va enviar a l’espai el 2 de març del 2004 (si voleu veure aquesta ressenya, cliqueu aquí), però creiem que també ara toca exposar con ha acabat la seva, digem-ne, vida d’investigadora còsmica el 30 de setembre del passat any 2016 que no es pot dir que fos un final feliç però si un final heroic amb el qual va culminar totes les informacions donades des de que es va estavellar contra el cometa 67/p i després d’haver-li fet companyia durant dos anys.

www.elpais.com

No cal que repeteixi la llista de les informacions que ens ha enviat durant tot aquest temps del seu periple espacial. Amb els seus panells solars que li donaven una amplitud de prop de 32 metres i que li subministraven l’energia per tot el que va fer, va captar multitud de detalls del aistema solar, ja que sobrevolà el planeta Mart (el 2006), els asteroides Stein (el 2008) i Lutecia (el 2010), enviant fotografies precioses, i finalment arribà, el 2014, a les envistes del cometa 67/p (anomenat també Txuriomov-Gerasimenko) per fer el que fins ara no s’havia fet mai: analitzar un astre d’aquest tipus en tots els seus aspectes.

Ha estat, doncs, orbitant aquest cometa durant dos anys, i fins i tot hi va enviar un mòdul, anomenat Philae, que des de la superfície cometària va poder donar 57 hores d’informació. I què ha fet últimament? com que continuava seguint el 67/p en la seva òrbita que es va allunyant del Sol, més enllà de Júpiter, els seus panells solars cada vegada recarregaven menys i per això no rebia l’energia suficient, o sigui: s’apropava la seva mort. Calia aprofitar el que encara podia fer d’utilitat. I què va ser? Treure fotos del cometa tot llançant-s’hi a una velocitat de 3 Km/h. És el que va fer el 30 de setembre passat. Fotos que permeten veure detalls molt petits del tant estudiat cometa. I allí s’ha quedat. No gaire lluny del Philae, el primer artefacte humà que s’ha situat sobre un cometa. Ara ja n’hi ha dos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada