Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 10 de juny del 2016

Jorgina Jordà: VII TAULA D'INTERCANVI DE MINERALS DE CANYELLES

Aquest passat dissabte dia 4 de juny s’ha celebrat la VII edició de la Taula d'Intercanvi de Minerals de Canyelles. L’emplaçament va ser el mateix que l'any anterior, l'antic gimnàs municipal, un molt bon espai, amb bona claror i lloc suficient perquè tothom pogués exposar. L’esdeveniment va tornar a ser un èxit de participació i va comptar amb representants de pràcticament tota la geografia catalana i també companys vinguts de llocs més llunyans com Vitòria i Castelló, fet que ens va fer gaudir d’una gran diversitat de minerals.


En l'àmbit català es van poder admirar ja clàssics, com microclines i gran varietat de quarsos de la pedrera de Massabé (Girona), un gran assortiment de minerals de la pedrera Berta (atzurita, calcita, devil·lina, esfalerita, fluorita, smithsonita...), fluorites de diverses localitats com Ulldemolins amb rosetes de barita, de Santa Coloma de Gramenet o de Sant Marçal de color blau-verd intens, calcites cobaltíferes de Peramea, epidotes i axinites de Casterner de les Olles, celestines de Torà i Ivorra o material de la zona del Priorat: galenes, marcassites i, fins i tot, mil·lerites de Bellmunt del Priorat o atzurites, smithsonites i altres espècies micros de la Linda Mariquita del Molar. Tampoc van faltar els fosfats del Turó de Montcada, calcites de Sant Fost de Campsentelles i de la pedrera La Constància de Terrassa, vanadinites d'Ulldemolins, anatases, zircons i brookites d'Arsèguel o les recuperades wulfenites, mimetites i galenes amb barita de la mina Atrevida de Vimbodí com les que havien aparegut fa una pila d’anys.





De la resta de la península, com els anys anteriors, va haver-hi una extensa representació de minerals de la zona de llevant aportada pels nostres companys de Castelló: quarsos blaus d'Altura, quarsos hematoides de Xella i Domenyo, guixos de Segorbe de molt bona transparència, calcites de Borriol o magnesites d'Albatera. De la zona nord es van poder veure aragonites d'Ocio, nòduls de marcassita de Marieta, boles de limonita de Pipaon i uns quarsos que em van agradar molt per la seva transparència i perquè feia poc n’havia sentit parlar d'ells de l'embassament d' Urrúnaga, Legutio, Àlaba.

Tampoc van faltar pirites, calcites i sofres de la Cañada de Verich, Terol, unes aragonites de Monterde, els coneguts guixos de Fuentes d'Ebro, Saragossa i com no minerals de la Union: barites, quarsos, calcites o romanechites de la mina Haití. També una gran representació de fluorites asturianes, aragonites de Pantoja, granats de Lubrín, barites de la Mina Nieves, aragonites coral·loides de Macael, pirites de Tarifa, Cadis, goethites pseudomòrfiques de pirita de Carratraca, Màlaga, celestines de Treviño, pirites de Navajún o unes molt estètiques goethites aciculars de Torreldelrábano, Guadalajara.





De minerals estrangers tampoc en van faltar. Va fer presència el material del Marroc (vanadinites, malaquites, atzurites, proustites...), també del Brasil (quarsos, turmalines...), les crocoïtes australianes, galenes de la Mina Trzebionka, Polònia i de Madan, Bulgària i algun lot de material clàssic com unes curioses piromorfites de Bad Ems, Alemanya; Saint-Salvy-de la Balme, França o Bunker Hill, Idaho, USA.


Com en altres edicions va haver-hi companys que van portar lupes binoculars disponibles perquè tothom pogués observar micromuntages, que cada vegada compten amb més adeptes.


Crec que d’intercanvis en va haver-hi a tots els nivells, tant pels que s'iniciaven, com pels que ja buscaven minerals concrets o els que, fins i tot, intercanviaven exemplars de la seva pròpia col·lecció. També cal destacar que cada vegada més ens esforcem, entre tots, en portar-los més ben presentats i etiquetats, prenent exemple d’altres països on ja fa més anys que se celebren aquest tipus d'esdeveniments.

Els companys del Grup Mineralògic Català, a més de participar portant publicacions i donant a conèixer les activitats que hi ha al voltant del col·leccionisme de minerals, van presentar el nou format i continguts de la Revista de Mineralogistes de Catalunya i el naixement de la seva germana en castellà Paragénesis. En paraules del president del Grup Mineralògic Català, el senyor Frederic Varela, la revista pretén retornar als seus orígens i esdevenir una referència en el camp de la mineralogia catalana i de la mineralogia ibèrica, en general,  sense perdre de vista els temes relacionats amb la mineralogia internacional.



A continuació l'alcaldessa de Canyelles, la senyora Rosa Huguet, va dirigir-se als assistents per donar suport a aquesta iniciativa de la Taula d'Intercanvi i a d’altres projectes relacionats amb els minerals que s'intentaran anar desenvolupant en un període de temps que esperem no molt llunyà. Finalment, el senyor Josep A. Soldevilla també va dir unes paraules d'agraïment a tots els qui han fet que una vegada més la Taula de Canyelles hagi sigut un èxit tant de participació com d'organització.


D'esquerre a dreta Sr. Frederic Varela, l'alcaldessa Sra. Rosa Huguet i Sr. J.A.Soldevilla

Per acabar, la VII Taula, és va fer el ja tradicional dinar de germanor amb una quarantena de persones entre participants i acompanyants que també es van voler afegir. No cal dir que el dinar va ser molt distès i agradable amb tot d'anècdotes i històries mineralògiques. Ja pensant en la VIII Taula, només resta tornar a donar les gràcies a tots els qui ho han fet possible i en especial al senyor J.A Soldevilla com a motor d’aquesta iniciativa. 

Fotos Agustí i Màrius Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada