Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 6 de juny de 2014

Jorgina Jordà: V TAULA DE CANYELLES

V TAULA D'INTERCANVI DE CANYELLES:
La V edició de la Taula d’intercanvi de Canyelles, celebrada el passat dissabte dia 31 de maig, ha presentat algunes novetats significatives. En primer lloc, destacar que enguany la trobada s’ha realitzat a l’interior de la Sala Multicultural del poble, en un espai ben distribuït, amb bona il·luminació, i on no s’ha hagut d’estar pendent de la meteorologia, que precisament durant aquest mes de maig ha estat molt inestable.Només entrar al recinte, es podia comprovar que el nombre de participants era igual o major al de l’any passat. A més, en aquesta edició s’ha comptat amb la participació d’un mineralogista procedent de França, cosa que significa que l’esdeveniment ha iniciat, tot i que tímidament, la seva internacionalització. També va ser molt d’agrair la participació d’alguns aficionats provinents d’Euskadi i, és clar, de gent de tota la geografia catalana: des de Sant Feliu de Guíxols, fins a La Sènia passant per Balaguer, Santpedor, Manresa, Vic, Torelló, Arenys de Mar, Mollet del Vallès, Abrera, Sabadell, Esplugues de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló...

Què dir dels minerals que es van poder admirar i canviar? N’hi havia per a tots els gustos. A nivell català, destacar la proliferació de les fluorites globulars de Santa Coloma de Gramenet, molt ben rebudes, ja que encara hi havia molts col·leccionistes que no en tenien, fluorites antigues de la Berta, anapaïta de Bellver de Cerdanya, fosfats del Turó de Montcada, quarsos, albites i microclines de Sils, fluorites de Ulldemolins, celestines d’Ivorra, grossulàries d’Hortsavinyà, fluorites i calcites de Gualba... i molts més.Fluorita no tant coneguda de Papiol

Gràcies als anteriorment esmentats companys d’Euskadi es va poder veure material del nord de la península com calcites de Camargo, dolomites d’Eugui, celestines de Treviño, pirites de Navajún i Ambasaguas, etc.

De la resta de l’Estat també hi havia molta varietat; hi destacaven celestines de La Algameca, calcites de la Cañada de Verich i la Sierra de Jabaloyas, pirites globulars de Tarifa (que per fi vaig poder tenir a les mans ja que només les havia vist en fotos als fòrums d’internet), calcites d’Arcos de la Frontera i de Barbate, aquestes darreres molt fluorescents, fluorites asturianes, material molt interessant de la emblemàtica localitat de La Unión: quarsos, barites, calcites... i mostres procedents de moltes altres localitats de la geografia peninsular. 
Calcita de la Sierrra de Jabaloyas

De l’estranger destacava especialment un grup de crocoïtes australianes que semblaven petits tresors de tan delicades i boniques que eren, material del Marroc sempre vistós, estaurolites de la Bretanya, schorls del Brasil, fluorites de Mèxic, minerals de coure procedents de la zona de Copiapó, Xile i un gran i llarg etcètera.Mereix una menció a part, l’assortit de minerals de la Catalunya Nord que va portar el nostre company francès: almandina de molt bona mida procedent de Latour de France, Pic du Néoulous-Laroque-des-Albères, Felluns, Cotlliure, Pic del Costabona, quarsos de Dorban, fluorites de Le Boulou i, per a mi, unes molt destacables mostres d’atzurita de Chessy-les-Mines. 


 Granate Latour de France-Languedoc

Atzurita de Chessy-les-Mines

Destacar que feliçment, vam comptar també amb la presència del Grup Mineralògic Català, cosa que va permetre que més gent conegués la gran quantitat de publicacions que, afortunadament, es poden trobar sobre la nostra afició als minerals.


Grup Mineralògic Català


Com cada any també es van desenvolupar un grapat d’activitats paral·leles al desenvolupament de la Taula:

  • L’exposició de fotografies d’en Joan Astor, un autèntic pioner en la microfotografia de minerals. Es van poder admirar 30 fotografies impreses en gran format, algunes d’elles de ja fa uns anys i preses quan les càmeres eren analògiques i el Photoshop no existia. 
  • Exposició de minerals fluorescents, que consistia en una petita vitrina il·luminada amb llum ultraviolada d'ona llarga, que va tenir un resultat espectacular que encisava petits i grans. 
  • Concurs de dibuix pels escolars. Una activitat que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Canyelles, per donar a conèixer el món dels minerals entre els més petits i que esperem que creés nova afició. 
  • Premi al millor mineral ofert en l’Intercanvi, obsequiat per l’Ajuntament de Canyelles en forma d’una figura al·legòrica que representa la localitat.PROJECTE DE COL·LECCIÓ ESTABLE:
Durant l’acte es va dur a terme la presentació del projecte de “Col·lecció Estable” que és la conseqüència de l'exitós Museu Efímer que va fer-se durant la taula del 2012. La intenció és que aquesta col·lecció estable sigui l'embrió del futur Museu de Canyelles, que incorporarà una col·lecció de minerals i una col·lecció de pintura (Canyelles és un poble amb una llarguíssima tradició pintora) entre d’altres. Mentre aquest Museu no tingui una seu física, la Col·lecció Estable estarà exposada en unes vitrines a la planta noble de l'Ajuntament, on hi ha la Sala d'Actes i que ara aixopluga part de la col·lecció pictòrica. La Col·lecció Estable es nodrirà de cessions temporals mitjançant un contracte amb el qual el Museu es fa dipositari de les peces per un temps determinat. La idea de creació d'aquesta Col·lecció és nodrir de peces que per grandària, singularitat o altres motius els seus posseïdors creguin que és interessant que siguin exhibides públicament. L’avantatge addicional de la cessió és que garanteix la renovació contínua de la Col·lecció, amb la devolució d'unes peces i la incorporació d’altres de noves. 


Al migdia es va realitzar el ja tradicional dinar de germanor, moment molt agradable per poder passar una estona amb els companys i amics que no veiem tant sovint i on es pot comentar la jugada sobre els intercanvis fets i les darreres novetats i troballes mineralògiques. 

Desprès de la sobretaula va venir la projecció del documental “El Misterio de los Cristales Gigantes” dirigida per Javier Trueba i escrita i presentada per Juan Manuel García Ruiz. Encara que alguns ja l’havíem vist es sempre una meravella repetir, perquè a més d’interessant conté algunes imatges d’allò més impressionats. 

Per acabar felicitar a J.A Soldevilla i la seva esposa Pilar per l’esforç que cada any realitzen per organitzar la taula d’intercanvi. Sense oblidar-nos també de l’Ajuntament de Canyelles i sobretot la seva alcaldessa Rosa Huguet i Sugranyes que col·labora i dóna suport a aquest acte de forma incondicional. 


Inauguració amb el Sr.J.A Soldevilla i l'alcaldessa Sra.Rosa Huguet i Sugranyes 

Enhorabona a tots !!! Ja esperem la VI Taula!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada