Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 30 de juny del 2014

Amics del Museu: BATALLERIA núm.20

Acaba de sortir el número 20 de la revista de Paleontologia Batalleria. Aquesta, malgrat que només té 28 pàgines, conté cinc interessants articles el primer dels quals el signen Pedro Adserà i Sebastián Calzada. En ell es proposa que dos exemplars de bivalves de l’espècie Cardium larteti, procedents de l’Aptià inferior de Cervera del Maestre, s’integrin dins el gènere Integricardium.


En el segon article, escrit en anglès, es descriu un peculiar trilobit, Lanceaspis hammondi del Devonià inferior de l’Anti-Atlas (Marroc) i que apareix a la portada, el qual presenta característiques de les subfamílies Asteropyginae i Acastavinae, però no així l’espina prefrontal, i per tant la seva afiliació resulta, ara per ara, incerta.


El tercer article també està escrit en anglès i el signa Paul D. Taylor del Departament de Ciències de la Terra del Natural History Museum de Londres i en ell es fa una revisió de l’holotip Corynotrypoides ladina, fòssil enigmàtic del Triàsic superior del NE d’Itàlia, amb l’ajut d’un microscopi electrònic. Amb aquesta tècnica s’ha descobert que aquest fòssil originàriament asignat al phylum Bryozoa podria, en realitat, pertànyer al grup dels serpúlids colonials del tipus Filograna.

El següent treball versa sobre dos espècies de gasteròpodes del Cretaci d’Angola: Nerinea capalloi i Multiptyxis angolensis, dels autors Sebastián Calzada i Joan Corbacho, i en ell s’inclou la primèra espècie dins Eunerinea, i la segona se la considera com una nova espècie i així se la descriu.


En el darrer article, signat per Joan Corbacho, es descriu el nou gènere Kierarges, de la subfamília Isotelinae, a través de l’espècie tipus Kierarges morrisoni, de l’Ordovicià inferior de la regió de Zagora (Marroc). Es dóna el cas que aquest nou gènere també apareix en l’Ordovicià inferior de Portugal.

A la crònica del MGSB es fa un repàs de l’estat de les col·leccions i activitats com és el fet que la col·lecció Rosell-Llompart està en fase d’entrada i numeració (a càrrec del Dr. Antonio Abad), que el Sr. Joan Vilella continua incorporant els seus pròpis fons; el Sr. Francisco Carrasco segueix el seu estudi sobre els equínids, i que el Dr. Luterbacher segueix estudiant l’estratigrafia de Menorca. També es fa esment de les visites d’investigadors al Museu i de la relació constant del Museu amb els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i amb els de l’Institut Català de Paleontologia de Sabadell, així com també de la intensa col·laboració del Museu amb l’Institut Cartogàfic i Geològic de Catalunya a través del Sr. Pedro Adserà, el qual ha el·laborat una brillant història del Museu i un catàleg d’holotips del qual aviat donarem notícia en aquest blog.

A la crònica també es comunica la nova web del Museu que, gràcies al Sr. Francisco Carrasco, ara disposa d’un nou domini amb més prestacions informàtiques. Si voleu consultar-la, cliqueu aquí. Finalment es recorda que segueixen les tasques de recopilació de dades dels associats als “Amics del Museu” i també se’ns felicita a l’equip d’aquest blog per la feina realitzada al llarg d’aquest anys.

Batalleria és la revista de paleontologia que edita el Museu Geològic del Seminari de Barcelona i en són director i co-director el Dr.Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno respectivament. L’Eduvigis és, a més, l’encarregada de la seva maquetació i disseny. Aquesta revista ha estat realitzada gràcies al treball desinteressat dels seus col·laboradors i de l’equip editorial, i està costejada en part per l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i pels Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada