El passat mes de maig, en el decurs d’una visita particular a les salines de Vilanova de la Sal, dins el terme de Les Avellanes (comarca de la Noguera), i després de les interessants explicacions del nostre guia, en Miquel Marcelino, vam entrar a la petita botigueta que tenen justa a l’entrada on vam poder adquirir diverses varietats de sal elaborada a les mateixes salines així com també el llibre recentment publicat d’en Gerard Costa i Serret De quan la sal valia més que l’or. Salines d’interior a la comarca de la Noguera.
Es tracta d’un
llibre, amb un pròleg d’en J. M. Mata-Perelló i editat amb l’ajut, entre
d’altres, de l’Associació Catalana de
Lleure Formatiu (ASCALFÒ) propietària i explotadora de les salines, on es
fa un exhaustiu repàs de les salines que hi va haver escampades per l’àrea
muntanyosa de la comarca de la Noguera i que aprofitaven les surgències d’aigua
salada, generalment relacionades amb afloraments de la fàcies Keuper del
Triàsic, per extreure’n el preuat compost que tan valuós va ser fins als anys
50 del segle passat, quan el gel industrial va substituir la sal com a mètode
per a conservar els aliments.
Així, amb
fotografies (actuals i d’època), alguns esquemes i molta documentació, s’explica
com eren les salines que hi van haver a Vilanova de l’Aguda, a Rubió de Dalt,
al desaparegut poble de Tragó de Noguera, a Camarasa, a Santa Linya i,
finalment, també s’explica la història d’aquestes salines de Vilanova de Sal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada