Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 30 d’octubre del 2020

Jorgina Jordà: ERMITA DE SANT MAURICI I CASTELL DE MALAVELLA

Quan parlem de volcans a Catalunya, quasi sempre pensem en els volcans de la zona de la Garrotxa, per que són els més moderns i millor conservats. En realitat, però, hi ha moltes altres zones d’origen volcànic menys conegudes com ara la zona de l'Empordà o la zona de la Selva, que es troba localitzada enmig de les dues.

És en aquesta zona volcànica de la Selva, on es troben l'ermita de Sant Maurici i el Castell de Malavella. Concretament, a la muntanya de Sant Maurici de 143 metres d’alçada, localitzada al municipi de Caldes de Malavella, d'on ja vam parlar del volcà del Camp dels Ninots.


Tot i que les xemeneies volcàniques de Sant Corneli (Fogars de la Selva) i d'Hostalric són les més conegudes d'aquesta zona gràcies a l’aflorament de colades de laves amb una disjunció columnar molt marcada (prismes columnars de secció hexagonal que es formen a causa del refredament de la lava), hi ha molts altres exemples d’aquesta bonica formació geològica. Entre d’altres, és el cas de la xemeneia de Sant Maurici, enclavada en granodiorites i on afloren també unes columnes molt ben conservades, que van servir de base per construir l'ermita i el castell.




Val a dir que són tan o més espectaculars que les columnes de Sant Corneli, però ben és cert que les seves cavitats no presenten mineralitzacions de zeolites i carbonats. Malgrat això, és un indret que val molt la pena visitar.

A més és un bon indret per aprendre geologia fixant-nos en l’entorn ja que el contacte entre les granodiorites i els basalts, queda també reflectit en la vegetació: als voltants del castell i l’ermita on trobem els basalts només hi creix l’alzina (Quercus ilex) mentre que per sota, coincidint amb la granodiorita, comencen els boscos d'alzina surera (Quercus suber).

Pels voltants podem gaudir d'alguna orquídia i odonats molt interessants.

Aeshna cyanea Foto: Josep Barnés
Chalcolestes viridis Foto: Josep Barnés
Spiranthes spiralis

I ara una mica d'història:

No fa tants anys que el Castell de Malavella i l’ermita de Sant Maurici, juntament amb les esmentades columnes poden gaudir-se.



Al 2003 es van començar a gestionar la realització d’obres de restauració al castell, però no va ser fins el  2015 quan l'Ajuntament de Caldes de Malavella va comprar la finca i s’ha realitzat una intervenció molt encertada per tal de restaurar els edificis i el seu entorn, conservar-lo i museïtzar-lo. Gràcies també a aquestes actuacions s'han descobert nous traçats de la muralla.

Esperem que s'acabi de materialitzar tot aquest projecte.

Fotos: Agustí Asensi

1 comentari: