Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 11 de març del 2016

Jorgina Jordà: Mineralexpo Sants 2016

Novament, ha tingut lloc la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants 2015 organitzada pel Grup Mineralògic Català a les cotxeres del barri de Sants.

Com cada any, a més de la possibilitat d’adquirir minerals, fòssils i estris relacionats amb el seu estudi també s’ha pogut gaudir d’un gran nombre d’activitats.

Pel que fa a novetats i curiositats mineralògiques, tot i que en començar a repassar els estands semblava que no n’hi haurien, poc a poc i amb la col·laboració i simpatia dels expositors les vam poder anant descobrint. Per exemple, unes axinites amb epidota de Canta, Lima, Perú que em van fer recordar a les que van sortir a Casterner de les Olles, unes warwickites de la Celia, Jumilla, Múrcia que eren novetat no per l’espècie sinó per la bona mida i nombre dels cristalls o algunes fluorites amb barita d’Ulldemolins de bona qualitat.




Una altra agradable sorpresa va ser tornar a veure minerals de jaciments clàssics catalans, de bona mida, com les variscites, montgomeryïtes i calcioferrites del Turó de Montcada, calcites i molibdenites de Gualba, i com no...! fluorites, esfalerites, calcopirites i un gran nombre d’espècies de la pedrera Berta, algunes força antigues ja que pertanyien a les col·leccions Clemente i Carbonell.



De material espanyol n’hi havia per a tots els gustos. Destacaven les ja clàssiques cerussites maclades de les mines del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciudad Real, les limonites de Los Arenales, Carratraca, Màlaga, material d’Eugui i Yanci, Navarra o les clàssiques fluorites de localitats asturianes (Moscona, Jaimina, La Viesca, Berbes, etc.) amb barita, pirita i calcita. També gran presència de pirites de Navajún, barites de La Unión, aragonites maclades de Cuenca i, fins i tot, algun exemplar de galena amb molta solera procedent de Los Guindos, Jaén.



En l'àmbit internacional, tampoc vam quedar decebuts: fluorapatites de Panasqueira, autunites de la mina Assunçao, Guarda, Portugal, piromorfites globulars d'Asprières, Aveyron, França, malaquita, atzurita, vanadinita i un gran assortit de minerals del Marroc. Del Brasil a més de quarsos, turmalines i berils em va cridar l’atenció una siderita de bona mida i uns petits exemplars d’or cristal·litzat que lluïen molt. Tampoc va faltar material de Naica, Mèxic, aiguamarines amb moscovita del Pakistan, calcites de la Sweetwater mine, Reynold Co., Missouri, USA, una excepcional  proustita de Freiberg, Alemanya i una bona representació de minerals indis i xinesos. Per últim, destacar unes curioses microclines varietat amazonita de Konso, Etiòpia, d’intensa coloració i molt bona mida.




S’ha de destacar també, que la Fira de Sants és una de les fires que més fa gaudir als amants dels minerals de sistemàtica, micromuntatges i, en general, als aficionats a aquelles espècies rares, poc conegudes i potser menys vistoses però molt interessants.

Els fòssils només van estar representats per dos expositors que, això sí, disposaven d’un gran assortit d’ammonits, trilobits, peixos, crustacis decàpodes, etc.



Com a la darrera edició, no van faltar els estands dedicats a altres temàtiques com els meteorits, la venda d’instruments de talla i polit, lupes binoculars, microscopis i la sempre present bijuteria, tot i que en petita quantitat i, generalment, com a complement en les parades d’alguns expositors de minerals.


Durant el transcurs de la fira es van realitzar una sèrie d’activitats paral·leles relacionades amb el món de la mineralogia:

TALLER d’INICIACIÓ als MINERALS per a NENS i NENES

Durant els tres dies de la fira, matí i tarda, es van fer tallers introductoris al món dels minerals amb monitors especialitzats. Aquests tallers, van estar orientats a donar a conèixer la mineralogia entre els nens i les nenes que visitaven la fira però també entre els pares i la resta del públic adult interessat.  Es va explicar què és un mineral i una roca, es van mostrar algunes propietats dels minerals com l’exfoliació i la fluorescència i fins i tot, es va fer un tast d’alguns minerals com l’halita!


APERTURA de GEODES

Cada dia, els assistents van poder obrir geodes, que tancades tenien una curiosa forma de pilota, però que un cop partides en dues meitats mostraven la bellesa dels cristalls al seu interior.

TALLER LAPIDARI

Aquest taller va estar a càrrec de l’Elvira Vilanova, professora de gemmologia de la Universitat de Barcelona i experta en el treball de la pedra. Es va mostrar com es realitza el treball i polit dels materials lítics.

EXPOSICIÓ + TALLER COL·LOQUI

L’ENCÍS DE LA PEDRA BONICA. DE L’EINA LÍTICA A LA JOIA

A càrrec de l’arqueòloga Dra. Margarida Genera i Monells.
Es va mostrar el valor que han tingut els minerals des de les primeres etapes de la prehistòria com a suport per a la fabricació d’utillatges, en l’elaboració d’ornaments personals i pintures rupestres fins a la descoberta dels metalls.

L’ESTABLIMENT DEL PUIG ROIG DEL ROGET, EL MASROIG, UN HÀBITAT D’ANTICS MINERS I METAL·LÚRGICS DE LA CONCA DEL PRIORAT (inclou taller).

També a càrrec de l’arqueòloga Dra. Margarida Genera i Monells, i adreçat especialment als infants, amb imatges i materials didàctics.

No podia acabar la visita sense passar per l’estand del Grup Mineralògic Català,  on a més de saludar els companys i amics m’agrada repassar totes les publicacions, tant de la pròpia entitat com altres novetats relacionades amb la nostra afició. 


Fotos:Agustí Asensi




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada