Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 3 de març del 2014

Amics del Museu: MUSEU VIRTUAL. Fòssils del Triàsic

En una anterior “visita” al Museu vam poder veure els fòssils corresponents als períodes del Carbonífer superior i Permià que s’exhibeixen a la vitrina 26 i part de la vitrina 27, situades a la part dreta del museu si prenem com a eix de la sala la gran vitrina (núm. 50) que conté les restes d’un Tetralophodon longirostris del Miocè superior.

Vitrina al centre de la sala d'exhibició

Els fòssils que s’exposen al Museu, pertanyents al període Triàsic, es troben dins les vitrines 27, 28 i 29. Alguns exemplars ja els hem pogut veure a les ressenyes corresponents a les fàcies Buntsandstein i Muschelkalk, de totes maneres en farem un repàs general ja que a les vitrines també s’hi exposen exemplars procedents de l’estranger, sobretot d’Alemanya.

Plànol guia de la sala d'exhibició amb la situació de les vitrines 
on s'hi exposen els fòssils del Carbonífer superior, Permià i Triàsic


Hi podem observar lamel·libranquis tals com Daonella lommeli, Myophoria intermedia, Lima striata, Hoernesia socialis, Pleuromya catalaunica; Nucula goldfussi; o Monotis salinaria, tots ells trobats als sediments de la fàcies Muschelkalk, d’edat Anisià-Ladinià.





Monotis salinaria, Norià (Keuper). Hallstadt 

També s’hi exposen braquiòpodes tals com Mentzelia mentzeli i Coenothyris vulgaris, així com també el gasteròpode Ampullospira gregaria, o el crinoïdeu Encrinus liliiformis també trobats als sediments de la fàcies Muschelkalk.




Encrinus liliiformis, Muschelkalk. Craslsheim (Alemanya)


A les mateixes vitrines també es pot veure una petita representació dels cefalòpodes de closca enrotllada planiespiralment, tals com Ceratites nudosus, Ceratites spinosus, Paraceratites hispanicus, Protrachyceras vilanovae, Protachyceras hispanicus i Hungarites pradoi, alguns dels quals ja apunten als ammonits, uns dels fòssils més importants dels següents períodes Juràssic i Cretaci i dels quals ja en parlarem més endavant.








Protrachiceras hispanicum, Muschelkalk. Alcover - Mont-ral

També hi tenen representació els merostomats anomenats xifosurs, tals com Heterolimulus gadeai i Mesolimulus crespelli, uns artròpodes quelicerats de vida aquàtica i dels quals encara queden representants actuals a la regió Indo-Pacífica. Precisament un d’aquests merostomats és el motiu central de l’emblema de l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari.

Heterolimulus gadeai, Ladinià. Alcover - Mont-ral




Els vertebrats estan representats per les petxades (icnites) dels rèptils Chirotherium barthi i Rhynchosauroides sp, així com també les restes òssies d’un paquipleurosàurid, ambdós trobats al Triàsic de la falda nordoccidental del massís del Montseny. També es poden veure dos peixos de Madagascar.


Paquipleurosàurid (indet.), Muschelkalk. Serra de l'Arca (Aiguafreda)





També s’hi poden veure restes vegetals com Voltzia heterophylla. i Equisetites arenaceus, plantes típiques d’ambients d’aiguamoll. Aquesta darrera planta, juntament amb el bivalve Monotis salinaria, són els únics representants exposats de fòssils trobats a la fàcies Keuper d’Alemanya; i és que els fòssils són més fàcils de trobar als sediments marins de la fàcies Muschelkalk que als continentals de la resta de fàcies del Triàsic, on les condicions de fossilització són més dificils. (veure: Què són els fòssils?)



Voltzia heterophylla, Escitià (Buntsandstein). Congost


Menció especial mereixen les vitrines de la 9 a la 14 i la vitrina 51, situades al costat esquerre de la sala d’exposició, on s’exhibeix una col·lecció monogràfica dedicada als fòssils del Triàsic trobats a les pedreres de Mont-ral i Alcover (Tarragona), i on s’hi exposen molta i molt variada fauna: merostomes, crustacis, braquiòpodes, gasteròpodes, anèl·lids, cefalòpodes, i vertebrats, tals com peixos i rèptils, així com també una petita mostra de plantes. Alguns d’aquests fòssils ja els hem pogut veure a les anteriors vitrines.





Còpia de Perleidus giganteus, Ladinià . Alcover - Mont-ral 
(original al Museu d'Alcover)

Finalment alguns fòssils, com són l’ofiura Aspidura montserratensis o Paleocyphonautes rugosus, un fòssil problemàtic, pel fet de tractar-se d’exemplars tipus (o patró) d’aquell gènere o espècie, es troben exposats a la vitrina número 1, situada al fons de la sala a mà esquerra, on s’hi exposen els holotipus que conserva el Museu, els quals estan a l’abast dels estudiosos. En aquesta vitrina també es troben alguns peixos de les pedreres de Mont-ral i Alcover com són Pararemionotus villaltai, Alcoveria brevis i Perleidus viai.


Paleocyphonautes rugosus, Ladinià. Alcover - Mont-ral



1 comentari: