Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 25 d’abril del 2025

Amics del Museu: Creu de Sant Jordi per a en Mata-Perelló

La Creu de Sant Jordi és una distinció, creada l’any 1981, que reconeix a persones i entitats pels mèrits prestats a Catalunya. I enguany, entre les 31 distincions, està l’atorgada a l’insigne geòleg Josep Maria Mata-Perelló per la seva destacada tasca acadèmica i pel seu compromís en la preservació del patrimoni geològic i miner.

En la justificació dels mèrits del catedràtic Mata-Perelló es diu que «és mereixedor de la Creu de Sant Jordi perquè al llarg de la seva extensa trajectòria professional ha realitzat una gran quantitat d’inventaris mineralògics a tot l’Estat i a Amèrica del Sud. A més, va ser director del Museu de Geologia Valentí Masachs i president de la Sociedad Española para la Defensa del Patrimonio Geológico y Minero, de la qual ara n’és el seu president honorífic. Actualment és president de la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori (SIGMADOT) i del Consell Científic del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, a més d’assessor de diversos geoparcs de Catalunya i del món. La seva dedicació altruista a la societat civil i el seu compromís amb la preservació del patrimoni natural el fan una figura molt estimada i respectada»

Des d’aquí ens volem sumar a l’allau de felicitacions que ha estat rebent (i rebrà) en Mata-Perelló per tan distingit guardó... Moltes felicitats Josep Maria!!!!

dilluns, 14 d’abril del 2025

Amics del Museu: Sortida geològica a la vall d'Osor

Un cop més ens reunim una bona colla de participants de la sortida geològica de primavera que ens han proposat els companys d’Itineraris Geològics. Aquest cop és la sortida complementària de la que ja vam fer l’estiu de l’any passat pels voltants de Susqueda al massís de les Guilleries.

Ens reunim de nou al poble d’Anglès

En aquella ocasió vam “viatjar” en el temps des dels materials del Cambroordovicià (Paleozoic inferior) més superficials, i de grau metamòrfic més baix, de la Sèrie de Susqueda i fins als més antics, més profunds i de grau metamòrfic més alt de la Sèrie d’Osor a tocar de la presa del Pasteral, tot observant també diverses intrusions de magma prèvies i posteriors a l’orogènia Herciniana, ocorreguda a finals del Paleozoic, ara fa uns 300 milions d’anys.

Presentacions a la primera parada del dia

En aquest nou itinerari farem al revés, això és, anirem des dels materials més antics de la Sèrie d’Osor als més “moderns” de la Sèrie de Susqueda, encara que avui no veurem el paquet de Gneis de la Guilleries que s’intercala entre ambdues sèries.

En Roberto ens dona algunes explicacions generals

Com sempre, ens fa de guia el prestigiós geòleg Roberto Espínola, qui ens ha proporcionat un excel·lent dossier de l’itinerari. A més avui està acompanyat del no menys prestigiós geòleg Marc Tudela, autor de diverses guies i fundador d’Itineraris Geològics...tot un privilegi. La primera parada la fem a les Mines d’Osor, un conjunt d’edificacions de l’antiga colònia minera i que actualment acull una casa de colònies. Aquí se’ns dona una primera dosi d’explicacions generals de la zona que ens serviran per situar-nos geogràfica i geològicament al difícil sector d’avui.

En Marc també s’hi apunta...

Des d’aquí anem caminant uns metres per la carretera cap a l’antiga pedrera de les mines, tot observant els micasquistos de la Sèrie d’Osor que afloren als talussos. Aquests micasquistos van ser antigues roques sedimentàries, segurament de tipus argilós, convertides, durant l’orogènia Herciniana, en roques metamòrfiques molt deformades, recristal·litzades i del tot irreconeixibles.

Observació dels micasquistos

Aspecte dels micasquistos amb venes lenticulars de quars deformat

El que sí que podem reconèixer, gràcies al nostre botànic Josep Soler, són les boniques flors del setí (Lunaria annua), una brassicàcia (o crucífera) les llavors de la qual són molt apreciades en decoració floral.

Flors del Setí

Arribem a la pedrera

Un cop situats a la pedrera podem observar una falla molt vertical on es concentren les mineralitzacions, sobretot de fluorita i galena, i que es van explotar fins l’any 1980. També ens repartim per les diverses terralleres per mirar de trobar mostres de minerals i, a fe, que en trobem alguns de ben notables.

Observant la fractura mineralitzada


Cercant minerals

Mostra amb fluorita i galena

També anem a donar un cop d’ull al que va ser el pou mestre de les Mines d’Osor i que ara està tapat per una llosa de formigó amb una inscripció feta a mà de l’època del tancament de les mines. Estem damunt d’un pou d’uns 300 metres de fondària amb 11 nivells de galeries!!!

Sobre la llosa del pou mestre de les mines d’Osor

Sense perdre més temps, ens dirigim en cotxe cap a la següent parada on podem observar uns nivells d’antigues roques volcàniques bàsiques, segurament basalts, que s’intercalen entre els micasquistos de la Sèrie d’Osor. Aquests nivells volcànics es van convertir, durant l’orogènia Herciniana, en unes roques metamòrfiques, dites amfibolites, que es distingeixen a l’aflorament pel seu color més fosc i aspecte un xic pigallat per la presència de cristalls d’hornblenda.

Assenyalant els nivells d’amfibolites 
a la columna estratigràfica

Aspecte de les amfibolites

Entre les escletxes de la roca hi creix una planta ben curiosa: es tracta del Melic de Venus (Umbilicus rupestris), també coneguda com a barretets de capellà, una crassulàcia pròpia de l’Europa mediterrània.

Melic de Venus

Abans de dinar fem una parada al llit de la riera d’Osor per a observar un granit leucocràtic tardihercinià, d’un vistos color rosat, que engloba cossos més foscos de diorites i que és tallat per un dic de lampròfir que s’emplaça quan aquests magmes ja s’havien refredat, i d’aquí els seus contactes rectilinis i ben nets.

Observant un dic de lampròfirs a la riera d’Osor

En acabat el dinar ens desplacem tots plegats per la pista asfaltada que, des d’Osor, puja al Santuari de la Mare de Déu del Coll. Abans d’arribar-hi, però, fem una parada al coll de Nafrè per a observar la Sèrie de Susqueda, uns esquistos amb metamorfisme regional de grau mitjà-baix, però molt afectats pel metamorfisme de contacte que els va proporcionar la intrusió dels batòlits granítics posthercinians i que es visualitza en el creixement de porfiroblastes, segurament de cordierita, damunt els plans d’esquistositat que dona a la roca un aspecte pigallat molt característic.

Explicant l’origen de l’esquistositat

Esquist pigallat

A l’aflorament també podem observar com aquests esquists estan tallats per un dic de pòrfir que es distingeix pel seu color rosat d’aspecte massiu i amb textura porfírica on hi destaquen un grans cristalls (fenocristalls) de feldspat. Arreu trobem la planta coneguda com a bruc boal (Erica arborea) amb multitud de petitíssimes flors blanques en forma de campanetes.

Mostrant la intrusió d’un pòrfir granític


Textura porfírica de la intrusió

Bruc boal

Fetes aquestes observacions pugem cap al santuari de la Mare de Déu del Coll on farem la darrera parada de l’itinerari. Des de l’aparcament d’aquest punt tan elevat podem gaudir de bones vistes cap al nord on es despleguen els cingles del Collsacabra amb el pantà de Susqueda als seus peus. Aquí, en Roberto i en Marc ens fan veure la gran llacuna estratigràfica que hi ha entre el sòcol paleozoic on ens trobem i la seva cobertora terciària (el Collsacabra), ja que entremig manca tot el Mesozoic (o Era Secundària) segurament per manca de sedimentació en tractar-se d’un alt estructural.

En Roberto ens dona les darreres explicacions del dia

Vistes al Collsacabra des del Coll

En Marc ens fa un resum de la jornada

Finalment ens dirigim a l’església del santuari, un temple romànic (s.XII) d’una sola nau i campanar d’espadanya que és l’únic element que es conserva d’un antic priorat benedictí que va existir fins l’exclaustració del 1835.

Ens dirigim cap a l’església del santuari

Des del mirador del Coll...

Darrera de l’absis de l’església hi ha un mirador avançat sobre la vall d’Osor que acabem de recórrer al llarg de tot el dia. Així aquesta magnífica vista serveix de comiat d’aquesta jornada de geologia i natura, però no marxem sense abans dedicar un calorós aplaudiment als nostres guies d’avui. Fins a la propera!