Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 20 de gener del 2025

Amics del Museu: El Mil·lenari de Montserrat

Aquests dies encara es pot trobar als quioscs una edició especial per a col·leccionistes de la revista Historia de la National Geographic dedicada a Montserrat amb motiu del mil·lenari del monestir aquest any 2025.

La revista, en català i amb grans fotografies a tot color, té cinc capítols encapçalats per una presentació a càrrec del P. Bernat Juliol, comissari del Mil·lenari de Montserrat 2025.

Al llarg d’aquests cinc capítols es fa un repàs de la seva història, des de que es va fundar l’any 1025 per l’abat Oliba fins a l’actualitat, tot fent una midada cap al futur d’aquesta institució tan emblemàtica. El darrer capítol està dedicat a donar consells pràctics sobre el què la muntanya ofereix a qui vulgui descobrir-la: natura, cultura, gastronomia... tot dins un ambient de pau i recolliment.

Però el què volem ressaltar d’aquesta revista tan especial està al final del primer capítol on s’explica l’origen de la muntanya, així com també la seva flora i fauna singulars. En aquest apartat, que porta per títol Alçat sobre un antic mar, s’explica com es va formar Montserrat a partir de les acumulacions de còdols, sorres i argiles aportats per un antic riu que desembocava al mar interior, que és avui la Conca de l’Ebre, a principis de l’Era Terciària (o Cenozoic). I per il·lustrar aquest mar interior hi ha una foto de les restes del sireni (Prototherium montserratense) que Isidre Gurrea va trobar a Marganell l’any 1982 i que ara tenim exposat a la nostra sala del Museu en desaparèixer la sala Cardenal Carles on es va dipositar inicialment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada