Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 7 de maig del 2022

Jorgina Jordà: IV TROBADA INTERPIRENAICA DE MICROMINERALOGIA I SISTEMÀTICA MINERAL.

Després d'un llarg parèntesi de tres anys per culpa de la pandèmia, finalment, els passats dies 30 d’abril i 1 de maig, es va poder celebrar la IV Trobada de Micromineralogia i Sistemàtica de Camprodon-Rocabruna. En aquesta ocasió, l'indret escollit va ser el Pavelló Vell de Camprodon, molt més ampli que l’anterior emplaçament, cosa que va permetre, en tot moment, poder gaudir dels minerals sense patir aglomeracions.



Cal dir que l'entitat organitzadora, el Grup Mineralògic Català, havia pensat en tot. Només arribar, els participants ja teníem la taula assignada i estava tot a punt per instal·lar el binocular i les llums addicionals que fossin necessàries.



A més dels companys francesos, enguany es van afegir aficionats de zones més llunyanes com Itàlia i Bèlgica, cosa que va ser molt enriquidora i va fer que hi hagués més varietat de minerals.



Es van poder veure mostres molt diverses i per a tots els gustos però, com cada edició, no van faltar els minerals catalans. Vam poder gaudir de minerals que s’han donat a conèixer, recentment, als darrers números de la revista del Grup Mineralògic Català "Mineralogistes de Catalunya", com per exemple: vanadinita, mottramita i gearksutita d’Ulldemolins; anatasa, brookita, titanita, fluorapatita i clorita de Montanero; piromorfita i wulfenita de Can Magre o mostres de willemita, wulfenita i mimetita de Can Rovira i Can Donadéu. També es van poder veure exemplars de localitats clàssiques com la Mina Elvira de Bruguers, el Turó de Montcada o la Pedrera Berta, entre d’altres. Entre els minerals de les nostres contrades, m’agradaria destacar uns bonics exemplars d'hidroxilapatita de Bellver de Cerdanya i unes halotriquites de Santa Creu d'Olorda extretes l'any 1982.

Apatita Espot (Lleida) Cristall 2,2mm


A nivell peninsular hi havia força material per escollir. Destacar les mostres procedents de diverses localitats de Múrcia com ara, La Celia (Jumilla), la Mina Dolores (Pastrana), La Aljorra, Lorca o La Unión. També es van veure mostres de Toràs (Castelló), Lanzuela (Terol), la mina de La Paloma (Zarza La Mayor, Caceres), Cadalso de los Vidrios (Madrid) o cinabris amb boletes de mercuri d'Almadén (Ciutat Reial), trobades ja fa molts anys.

També m'agradaria destacar el gran assortit de minerals provinents d'Almeria i que van tenir molt bona acollida. Es va poder gaudir de mostres de spangolita de la mina Feliz; argent de la mina Santa Matilde (Las Herrerías); agardita, natrofarmacosiderita, arsenosiderita, i clorargirita del filó 340 de Rodalquilar i un llarg etcètera d’espècies.

Com en la primera edició, un dels minerals estrella van ser les anatases. Se’n van poder veure de moltes localitats de diversos països. França: Massif de la Lauzière, Plan-du-Lac, Clavans le bas, Entre Deux Roches, La Lauzière, Pointe Gravelotte; Itàlia: Monte Bregaceto, Ghiacciaio del Triolet, Lappago, Vamlera; Suïssa: Canariscio; Àustria: Grauleitenspitze, etc..

Anatasa Vamlera (Itàlia) Cristall 0.8mm

Anatasa Vamlera (Itàlia) Cristall més gran 1mm


També de França es van veure mostres molt estètiques de cuprita de Villecun; olivenita de Cap Garonne o altres minerals menys habituals com ara camerolaïta de Ceihes-Pas de Moutoune, bayldonita de Falgayrolles o glaukosphaerita de Correc d'en Llinassos.

No podien faltar minerals d'altres indrets força coneguts pels aficionats als micromuntatges com ara Laurion (Grècia), Eifel (Alemanya), Lengenbach (Suïssa), Folgosinho (Portugal), la Península de Kola (Rússia), Windhoek (Namíbia) o Nador, Khenifra i Bou Azzer (Marroc).

Tuperssuatsiaita Península de Kola (Rússia),


A més de l'intercanvi de micromuntages, es van dur a terme altres activitats, com ara un taller d'iniciació a la mineralogia, a càrrec d'en Josep Ignacio que va tenir molt bona acollida o l'activitat del "sorral", amb minerals enterrats que els més menuts havien d'aconseguir garbellant la sorra. També es va realitzar la Micro-Travessa-PRO, on els participants havien de jugar a identificar catorze mostres de micromuntatges.



Només resta donar les gràcies a tots els participants i organitzadors que han fet possible aquesta IV Trobada de Micromineralogia i Sistemàtica de Camprodon-Rocabruna però, en especial en Joan Rosell que ha estat, sens dubte l’alma mater d'aquest esdeveniment.

Fins a la propera!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada