Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 10 de juny del 2018

Amics del Museu: MUSEU VIRTUAL, fòssils del Cretaci superior (II)


Prosseguim el nostre repàs a les col·leccions de fòssils del Cretaci superior que es mostren a les vitrines 35, 36 i 37, i a les vitrines 1 i 2 on es guarden els holotipus dipositats al Museu Geològic del Seminari de Barcelona.

Les vitrines que contenen la col·lecció de fòssils del Cretaci

Els pisos del període Cretaci

Ara li toca el torn als darrers ammonits que van viure als nostres mars a finals del Cretaci  i dels quals tenim uns quants exemplars del gènere Mammites procedents de la població de Picofrentes (Sòria).




Altres ammonits que es poden veure són: un petit exemplar de l’espècie Lewesiceras paramplum, i dos exemplars del grup dels acantoceratacis, que són els ammonits més representatius del Cretaci superior en tot el món: Pseudotissotia sp. i Acanthoceras rhotomagense, d’aquest darrer es desconeix la localitat de procedència. 


Exemplar de Pseudotissotia. Observi’s la línia de sutura 
típica dels acantoceratacis

Com a representants dels ammonits heteromorfs dels Cretaci superior hi ha dos exemplars de l’espècie Turrilites costatus procedents de Rouen (França) i d’Erinyà (Pallars Jussà), aquest darrer es troba, però, molt deformat.


També es poden veure un parell de gasteròpodes, de tipus “conus”, pertanyents al gènere Acteonella, procedents del Prepirineu de Lleida, i un representant del gènere Lychnus procedent de Fortanete (Terol).




A les vitrines també s’hi poden veure una gran varietat d’equinoderms, entre els que cal distingir els equinoïdeus (o eriçons) i els crinoïdeus (o lliris de mar). Entre els representants dels equinoïdeus irregulars (de simetria lateral) estan els dels gèneres Micraster, Hemiaster, Echinocorys  i Galerites.





I entre els equinoïdeus regulars (de simetria pentagonal) hi ha ha dos exemplars pertanyents als gèneres Stenocidaris i Goniopygus.



També es poden veure una bonica col·lecció de plaques columnals del crinoïdeu articulat Austinocrinus erckerti, una espècie típica de finals del Cretaci superior de casa nostra. En una etiqueta adjunta s’explica que els crinoïdeus van ser molt importants al Paleozoic, però que al llarg del Mesozoic van anar davallant fins a l’actualitat en que només sobreviuen uns 12 gèneres.


I ara farem un repàs als cnidaris entre els que cal destacar els pertanyents al gèneres Placosmilia i Cunnolites, uns coralls individuals típics del Cretaci superior del nostre Prepirineu.



Entre els representants dels coralls constuctors d’esculls, hi ha un bell exemplar de l’espècie Pachygyra princeps del Santonià de Vilanova de Meià. També hi ha una altra petita colònia de cnidaris de l’espècie Aspidiscus cristatus del Cenomanià d’Algèria.

Exemplar de Pachygyra princeps


Els darrers exemplars que ens queden per veure són els foraminífers, organísmes unicel·lulars de closca calcària i vida bentònica o planctònica i que són capaços de col·lonitzar en tota mena d’ambients. Els dels grups dels miliòlids i rotalins que s’exposen a les vitrines del Museu són dels anomenats macroforaminífers pequè se’ls pot observar a simple vista. Entre els del grup dels miliòlids estan els de les espècies Lacazina compressa i Lacazina elongata.



Entre els macrofaminífers del grup dels rotalins estan els dels gèneres Orbitolina, Orbitoides, Lepiorbitoides i Siderolites.






Per acabar aquest repàs a les col·leccions de fòssils del Cretaci, no hem de deixar de veure els exemplars que s’exposen a les vitrines que acullen els holotipus, primers exemplars descrits de gèneres i espècies, i que serveixen de referència per classificacions i estudis peleontològics. Dins d’aquestes vitrines poden observar-se una gran varietat de fòssils de gasteròpodes, coralls, braquiòpodes, esponges...






Aquí finalitza la “visita” a les col·leccions de fòssils de l’Era Secundària o Mesozoic que s’exposen a les vitrines del Museu Geològic del Seminari de Barcelona. En properes “visites” ja veurem els fòssils de l’Era Terciària o Cenozoic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada