Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 30 de gener del 2018

Jorgina Jordà: PEDRERA DE SANT CORNELI

La Pedrera de Sant Corneli, també coneguda com a Pedrera de Can Saboia, està situada al municipi de Fogars de la Selva (Girona). Actualment, s’hi exploten leucogranits (roques formades per cristalls de quars, feldspats, plagiòclasis i biotita) per fabricar grava. Tot i així, l’indret es caracteritza per la presència de colades basàltiques d’un antic edifici volcànic, en les quals es pot admirar una bonica disjunció columnar. Per tot això, és un gran indret per a qui els hi agraden els minerals però també per a tots aquells que gaudeixen de la geologia en general.






Els minerals característics de la zona més cercats pels col·leccionistes, es troben a l'interior de vacuoles dins del basalt i són bàsicament, minerals del grup de les zeolites com phil·lipsita (molt ben cristal·litzada i fàcil de distingir amb la lupa), mesolita, natrolita i thomsonita, aquestes últimes molt més difícils de classificar a simple vista. A més de les citades zeolites també es poden trobar minerals com l’olivina, que a Sant Corneli és d'un color verd fosc intens o l’augita de color negre.


Phil·lipsita 
Calcita
Olivina
Més recentment, també s'han trobat cristalls aciculars d'aragonita en boniques cristal·litzacions radials de mida centimètrica, sovint, acompanyant les zeolites.





Aragonita
Destacar que aquest indret, és  també un mirador excel·lent ja que hi podem observar la falla per on passa la Tordera en el seu camí fins al mar.



No podia acabar aquesta crònica sense donar molt especialment les gràcies al company Josep Barnés, per haver realitzat les gestions amb el propietari de la pedrera, el Sr. Josep Camps, a qui també li donem les gràcies per haver-nos deixat accedir a l’explotació. No hem d'oblidar que aquesta pedrera es troba en explotació i està totalment prohibit accedir-hi sense autorització prèvia.

També cal destacar que el Sr. Josep Camps sempre ha tingut present la necessitat de preservar una part de la pedrera per les seves característiques geològiques excepcionals, cosa que cal reconèixer i remarcar efusivament.

Fotos: Agustí Asensi i Josep Barnés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada