Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 13 de maig del 2017

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANT CELONI 2017

El passat diumenge dia 7 de maig va tenir lloc una altra edició de la Fira Mineralexpo de Sant Celoni. Enguany, la fira s'ha tornat a celebrar a la sala de l'Ateneu que, després d'una bona remodelació, ha fet que estiguéssim més còmodes i es disposés de més claror i espai.

Els nostres companys del Grup Mineralògic Català, organitzadors de la fira, estaven just a l'entrada, així que la primera parada va ser per saludar-los, demanar per les novetats i recollir un nou número de la revista Mineralogistes de Catalunya.


Com sempre va haver-hi molta varietat de minerals tant de Catalunya com de la resta de la península i del món.

A nivell català, cal destacar unes mostres d’anglesita verda de l'Alforja que em van agradar molt, a més d’altres espècies procedents de la mateixa localitat:  plumboagardita, leadhillita, linarita, caledonita, heterogenita i hidrocerussita. Exemplars clàssics de smithsonita de l'Albiol, material de Rocabruna: tetraedrita, atzurita, theisita i claraïta; fluorita, vanadinita, mottramita i les tan apreciades cechites d'Ulldemolins; petites anatases, zircons i brookites d'Arsèguel, pels amants dels micros i les ja clàssiques anatases de Viella i Espot. També es van veure bones mostres de prehnita, quars i hematites de Gerri de la Sal; wulfenita, varietat chil·lagita  força antiga de Sant Fost de Campsentelles; fluorites de la mina Berta, de Singuerlín i també d’una localitat menys habitual com és Tossa de Mar; epidota i axinita de Casterner de les Olles; quars ametista i ortoses de Massabé. Un bon lot d’anapaïtes de Bellver de la Cerdanya, no en va es va emportar el premi al millor exemplar català de la fira.






Foto: Sergio Evangelio
A nivell nacional, força material de la zona de Llevant: celestina de la Serreta Alta i de la Pedrera Esmoladores del Verdegàs, Alacant; guixos de Los Algezares, Segorb i bones estroncianites de la Mina Orcolana (Sierra Cabeçó d'Or, Busot). També material clàssic del nord: barita i fluorita de la Moscona, Astúries; fluorita i barita de Berbes i de la Viesca i alguns exemplars molt bons de berils varietat maragda de A Franqueira, Pontevedra. De la zona de Múrcia, també força material: fluorapatita de la Celia, sofre de Lorca i algunes bones mostres de cronstedita de la Corta Brunita en agregats de més de 3 cm.


Foto: Sergio Evangelio
    

Foto: Sergio Evangelio
Foto : Juan Maria Perez Samper
En l'àmbit internacional, hi havia molta representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita i calcedònia; a més d’un exemplar molt destacable de roselita de la clàssica mina de cobalt de Bou Azzer. També molt de material del Perú: tetraedrita, rodocrosita, pirita, epidota, axinita; així com de Mèxic: adamita, wulfenita o quars ametista. Bons exemplars de minerals (“wolframita”, apatit, arsenopirita, etc) de Panasqueira, Portugal; crocoïta de Tasmània; calcita, esfalerita i fluorita d’Elmwood, (Tennessee, EE UU) i molts minerals de la Xina: piromorfita, plumbogummita, fluorita, hemimorfita...

Un dels mineral del que tinc predilecció és l’anatasa i aquesta vegada en vaig poder veure  de localitats molt diverses del Pakistan, Afganistan, Noruega o Rússia.




Pel que fa als fòssils, en aquesta ocasió, hi havia més quantitat, que anteriors edicions i es van poder veure exemplars d’ammonites, crustacis, decàpodes (molt ben preparats), equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un bon assortit de dents: mamut, tauró, rèptils...



El que no va faltar, tampoc eren els estris necessaris per polir, eines de lapidació i neteja de minerals i una mica de bijuteria, encara que el que predomina en aquesta fira són els minerals.

Amb tanta diversitat, els preus també ho eren; malgrat tot, crec que ningú es va quedar sense poder comprar, ja que, a partir de tres euros (o fins i tot menys), es podia tornar a casa amb algun mineral.

Com a cada edició, aquest any també va haver-hi els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional, la travessa mineralògica i el taller "Iniciació a la Mineralogia".

De dreta a esquerra Sr. Joan Vinyoles Vocal de Fires GMC, Sra. Magalí Miracle Rigalós 1a tinenta d'alcalde, Sr. Àlex Vivancos Saludes Regidor de Seguretat Ciutadana, Sr.Luigi La Rotonda, guanyador del millor exemplar català, amb una Anapaïta de Bellver de Cerdanya i el Sr. Frederic Varela Presidenta del GMC
Foto: Sergio Evangelio

De dreta a esquerra Sra. Magalí Miracle Rigalós 1a tinenta d'alcalde, Sr. Àlex Vivancos Saludes Regidor de Seguretat Ciutadana,SrNico de Tesoros Naturales guanyador del millor exemplar internacional amb una Roselita del Marroc, Sr. Frederic Varela President del GMC i Sr. Joan Vinyloes Vocal de Fires del GMC.
Foto: Sergio Evangelio

Felicitats a tots els premiats.

Ja només en resta donar les gràcies a tots els qui any darrer any fan possible aquesta fira!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada