Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 12 de setembre del 2016

Mn. Francesc Nicolau: ELS TERRATRÈMOLS DE CATALUNYA

Tothom sap que el nostre país és de sismicitat baixa i que no hem de tenir pas massa por d’aquells terratrèmols que, de tant en tant, fan estralls importants en molts indrets del planeta, com el que es va registrar el passat 4 de setembre a la regió del Lazio (Itàlia). Però sismicitat baixa no vol dir pas sismicitat nul·la. Potser us sobtarà si us dic quina és la mitjana dels terratrèmols que s’hi enregistren: uns 800 a l’any, és a dir que superen els dos diaris! El que passa és que la magnitud de la major part d’ells és tant baixa que no els percebem i són captats només pels siamògrafs. L’escala de magnituds dels moviments sísmics va d’1 a 10 i la nostra sensibilitat comença a notar-los quan arriben a magnitud 3.

La ciutat italiana d'Amatrice després del terratrèmol (www.cuatro.com)

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s’ocupa, entre moltes altres coses, d’enregistrar els terratrèmols, i el cap de la secció de sismologia, Xavier Gouda, el passat mes de juny va donar a conèixer el balanç de l’activitat sísmica  a Catalunya en unes jornades en què es va fer publicitat de les noves eines d’informació sobre el risc sísmic al nostre país. El que va dir m’ha semblat prou interessant per fer-vos-en cinc cèntims.

Xavier Goula, cap de la secció de sismologia de l'ICGC (www.ara.cat)

Xavier Gouda va explicar que els que tenen una magnitud de 3 es produeixen aproximadament cada dos mesos, i no en el mateix lloc, naturalment. No arriben a produir danys materials i per això se’n parla poc. Els que arriben a magnitud 4 tenen una recurrència d’uns dos anys i mig i els de magnitud 5 es produeixen cada 30 anys de mitjana. També es pot arribar a la magnitud 6, cosa que només passa cada 500 o 1000 anys. A aquest grau de 6 ja hi ha danys importants i l’últim d’aquest tipus que ha viscut Catalunya va ser el 1428 i va afectar sobretot la comarca del Ripollès.

Els terratrèmols no es poden predir, assenyalà Gouda, però això no vol dir que no s’hagin de prevenir. Com fer-ho? Ja hi ha una norma per a les noves edificacions. És una llei estatal promulgada el 1974, que ha estat actualitzada el 2002 i actualment torna a estar en fase de revisió. És bo saber-ho. I aquí podem afegir.hi el que va dir Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil que assistia a les jornades, animant la població a fer ús del telèfon 112 quan notin un moviment de terra, perquè això pot ajudar a obtenir una `percepció més ajustada d’un sisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada