Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 5 d’agost del 2016

Mn. Francesc Nicolau: S'HA INICIAT LA SISENA GRAN EXTINCIÓ?

Un article que es va publicar a la revista Science , titulat «Fauna en desaparició», em va fer reflexionar i crec que el que hi deia també us interssarà conèixer-ho: es tracta dels resultats d’un estudi liderat per la UCL (University College de Londres) sota la dirección de Ben Collen, expert en biociències. El treball que es féu es va centrar sobretot en la desaparició dels invertebrats, principalment insectes, perquè fins ara han estat els menys estudiats, però sense deixar de banda els vertebrats dels quals s’ha constatat que ens els últims cinc segles n’ha desaparegut 322 espècies, a més de reduïr-se la población de moltes altres en un 25%.

El Dr. Ben Collen (www.ucl.ac)

Ara bé, la cosa dels invertebrats ha causat sorpresa als mateixos investigadors ja que el 67% de les espècies que s’han pogut monitorar presenten un descens poblacional d’un 45% de mitjana en els últims 35 anys. Dels insectes més comuns―papallones, escarabats, abelles i vespes―només al Regne Unit els científics constataven ja un descens d’entre el 30 i el 60% en els darrers 40 anys. No és estrany que Ben Collen digui: «Ens vam quedar impactats en descubrir en els invertebrats pèrdues similars a les dels animals més grans, ja que anteriorment es pensaba que els invertebrats eren més resistents. Encara que no sabem completament quin será l’impacte a llarg termini de la disminució en nombre, si que sabem que en l’actualitat ens trobem en la posición potencialment perillosa de perdre una part integral dels ecosistemes sense saber quin paper tenen».

Exemplar del lepidòpter Heodes vergaureae

Potser pensareu que a la humanitat això l’afecta poc, però no us ho cregueu. S’ha de recordar que en el 75% de tots els cultius alimentaris es requereix la pol·linització dels insectes; sense ells, sobretot les abelles, no es fecundarien les flors i els cultius es perdrien. Si a tot això hi afegim la desforestació que s’ha estès a tants països, no és estrany que els autors de l’article acabin dient: «Els humans han desencadenat una onada d’extinció, amenaça i declivi de les poblacions animals que pot ser comparable tant en velocitat com en magnitud amb les cins extincions massives prèvies de la historia de la Terra».

Com sabeu l’última gran extinció masiva d’espècies vives a la historia geológica va ser fa uns 65 milions d’anys causat per l’impacte d’un meteorit, el qual assenyalà la fi de l’era Secundària, amb l’extinció d’un 75% de les espècies. Ara l’home estaría fent un treball semblant al d’aquest gran impacte caigut del cel. NO siguem pessimistes, però tingue,m en compte que les dades reals ens manifesten la situación en la que estem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada