Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 6 de maig del 2016

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANT CELONI 2016

El passat diumenge 1 de maig es va celebrar la 38ª edició de la Mineralexpo Sant Celoni, al mateix indret que l'any anterior, el Teatre Municipal de l'Ateneu. Com les darreres edicions la fira va ser tot un èxit d’assistència i va generar molta expectació.

Només arribar, just a l'entrada del recinte, ens trobem amb l’stand del Grup Mineralògic Català, organitzadors d'aquesta Fira, replet de llibres, revistes i publicacions.


Ja dins del teatre, el primer que hem pogut saludar ha estat al senyor Joan Abella que ens ha permès tenir a les mans i fotografiar les primeres mostres d’abellaïta (nova espècie mineral) i que ja va ser ressenyada al nostre blog.


No cal dir que aquesta ha estat la gran novetat i el mineral estrella de la jornada, encara que com sempre, buscant amb paciència, se’n van poder trobar d’altres, com unes petites anatases, zircons i brookites d'Arsèguel, que eren una delícia pels amants dels micros, entre els quals m’hi afegeixo.



També de Catalunya, unes calcites extretes ja fa forces anys, amb cristalls de molt bona mida procedents de la pedrera Berta o algun exemplar d’axinita de Casterner de les Olles que destacava per la seva mida i la quantitat de cristalls que presentava.



Més recents eren unes calcites de Sant Fost de Campsentelles i unes molibdenites i uns exemplars amb quars, calcita, clorita i ortosa, tot ell material procedent de Gualba.


Els amants de la sistemàtica també van poder gaudir amb els ja clàssics minerals d'urani de la mina Eureka i amb els minerals de plata de la mina Balcoll de Falset.

De la resta de la península, com els anys anteriors, va haver-hi una extensa representació de material de la zona de Llevant: analcima i prehnita de Calp, clinozoisita, datolita, granat i quars d'Albatera, celestina d'Arneva, celestina de la Serreta Alta, Alacant, etc.


Cal destacar la gran presència de minerals de la zona de La Unión, que es caracteritzaven per la seva bona mida i qualitat com, per exemple, unes galenes amb esfalerita de la mina Sultana, unes  barites de la mina Haiti o les goethites de la pedrera San Valentin. També destacaven unes atzurites de la Mina Poderosa, Campillo, Huelva, algunes mostres curioses de sofre de la Cañada de Verich, Terol i uns exemplars d’or de Casas de Don Pedro, Badajoz, que van ser uns dels que més em van agradar.



En l'àmbit internacional, hi havia minerals de països propers com França d’on es van veure algunes piromorfites de Les Farges i Asprières; de Portugal, amb els clàssics minerals de Panasqueira o del Marroc representat per atzurites, malaquites, vanadinites i un gran assortit d’espècies. De països més llunyans com Mèxic destacaven les mostres de calcedònia o datolita, de Perú les coquimbites, del Pakistan les axinites o el ja clàssic material de la Xina representat per aragonites, quarsos, fluorites, etc.  



En l'àmbit gemmològic es podia trobar material tallat de bona qualitat, com un lot d’exemplars de robí de bon color procedents de Tanzània, unes esfalerites d'Àliva, unes talles tipus Munsteiner d'aiguamarina. També es va poder veure bastant material en brut on destacaven uns cristalls d’intensa coloració groga de topazi provinents del Pakistan, els òpals de foc de Mèxic i uns bonics cristalls d’uvita d'uns colors verd i groc molt intensos provinents de la clàssica localitat de Brumado, Brasil. A més, alguns exemplars de les ja clàssiques maragdes de Carnauva  de Brasil en matriu de biotita i uns cristalls d'herzinita que cridaven l’atenció per la seva perfecció, provinents de Sri Lanka.


Com a curiositat, es va poder gaudir d'una representació de material sintètic variat entre el que destacaven alguns cristalls de robí infiltrats amb vidre de plom i d’altres generats pel mètode de fusió als quals es podia observar encara el germen cristal·lí.

Pel que fa a fòssils i bijuteria pràcticament no en vam veure, però el que sí que es podia trobar eren estris necessaris per polir, eines de lapidació i neteja de minerals i complements com llanternes, lupes, etc.


Amb tanta diversitat, els preus també ho eren, no obstant crec que ningú es va quedar sense poder comprar, ja que a partir d'un euro ja podies tornar a casa amb algun mineral.

Com a cada edició aquest any també va haver-hi els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional, que van ser lliurats per l'alcalde de Sant Celoni el senyor Francesc Deulofeu i Fontanillas i el president del Grup Mineralògic Català el senyor Frederic Varela Balcells.

Foto. Juan M. Pérez Samper 
Foto. Juan M. Pérez Samper
Foto. Juan M. Pérez Samper 

El millor exemplar català va ser per al senyor Joan Abella i Creus per una mostra d'abellaïta procedent de la Mina Eureka, Torre de Cabdella, Lleida i el millor exemplar internacional va ser atorgat al senyor Miguel David Rodríguez Pérez per una Piromorfita de Les Farges, França.

Felicitats a tos dos.

Les restants activitats també van ser acollides amb molt d’èxit, com els tallers d'iniciació a la mineralogia a càrrec d'en Joan Manuel Ybarra i en Pep Ignacio així com la Travessa Mineralògica.També vam poder gaudir d’un bon refrigeri amb tots els companys del Grup Mineralògic Català,moment que sempre aprofito per acabar de comentar la Fira amb els companys i les darreres novetats.


Només em resta felicitar a tots els organitzadors, companys i amics que han fet possible un any més aquesta 38ª edició de la fira i agrair als expositors la seva amabilitat i predisposició a contestar a les meves preguntes. Menció especial també al senyor Raul Acosta per introduir-me un mica en aquest món tant interessant i nou per a mi que és la gemmologia.

Gràcies a tots i fins a l'any vinent.

Fotos Agusti Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada