Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 20 de novembre del 2015

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2015

S’ha celebrat la 37ª edició d’Expominer, al Palau nº1 del Recinte de Montjuïc, amb un gran èxit de visitants, malgrat la falta d’alguns expositors, que també ja es va notar l’any anterior. No van faltar minerals, fòssils, microscopis, llums, estris per al polit i la neteja de mostres, publicacions, tallers, activitats pels més joves i, com no, bijuteria.

Mineralògicament, no hi havia moltes novetats, però alguns minerals destacaven per la seva raresa, com un lot de kämmererita, varietat vermella del clinoclor amb crom, procedent de Kop Daglan (Turquia) o la moreauïta, un fosfat procedent de Valdeíñigo (Càceres). També d’altres espècies més freqüents com la mimetita amb galena i barita de la Mina Atrevida (Tarragona), de recent reaparició, les skutterudites de molt bona mida i bona cristal·lització de Cala (Huelva), axinites força antigues de la Mina Juanona (Màlaga) i un gran nombre d’etcèteres.





Com a curiositat, m’agradaria destacar una calcita de Cumberland (Anglaterra) que havia format part de la col·lecció d’en Francesco S. Stoppani.



Tot i ser ja més conegudes i mes vistes en anteriors edicions vàrem poder contemplar:

A nivell nacional, fluorita de la Viesca, de Mina Emilio i de Berbes (Astúries), apatita de Panasqueira (Portugal), theisita, claraïta i brochantita de Rocabruna (Girona), plata de la mina Balcoll (Tarragona), piromorfita de Santa Eufemia (Còrdova), dolomita d’Eugui (Navarra), magnetita de Burguillos del Cerro (Badajoz), etc.

A nivell internacional, prehnita de Sandaré (Mali), crocoïta de Tasmània (Austràlia), orpiment i realgar del Perú, vanadinita i secundaris de coure del Marroc, un gran assortit de minerals xinesos: wulfenita,  fluorita, estibnita o andradita, exemplars clàssics de Trepca (Kosovo): pirita, galena, esfalerita..., fluorites franceses,  calcita i esfalerita de Tennessee (USA), vivianita i cassiterita de Bolívia, quarsos, ametistes i turmalines del Brasil, malaquita del Congo...

Pels qui els agrada la recerca de sistemàtica, hi va haver també un bon assortit de minerals de localitats tipus i micromounts. Fins i tot de minerals radioactius com la thorita o la metautunita.



Pel que fa als preus val a dir que amb una menor inversió que d’altres anys, potser, es podien adquirir bons exemplars, però, com sempre tot és cercar i remenar, i és que hi ha minerals per a totes les butxaques, com les peces a un euro que portaven alguns expositors.

A nivell de fòssils no hi va faltar de res: ammonites de mides increïbles, crancs molt ben preparats, equínids, peixos i, fins i tot, algun os.


Com sempre estris pera tot el que puguem necessitar els aficionats, llibres i revistes per estar al dia, etc.

També cal destacar la presència de molts estands de bijuteria, sempre polèmica, però necessària per animar alguns acompanyants i fer més rentable als expositors la seva visita a aquesta fira.

Paral·lelament es van realitzar moltes activitats per a tots els públics, entre altres:

Guia Pràctica d´Introducció a la Mineralogia

Taller de minerals

Recerca d'or


Dinosaures del Pirineu



Xerrades divulgatives

Ruta mineralògica per la Serra de Collserola, amb una maqueta geològica en tres dimensions i minerals típics de cada lloc representatiu.

Túnel de la fluorescència

Exposicions

Joies de l'Antic Egipte

Minerals de l'Atlàntic
On es van mostrar grans exemplars de col·leccions privades, procedents de jaciments de les mines a tocar l'oceà Atlàntic (Cadis, Huelva, Galícia, Portugal...)

Foto:Isabel Benet
40 aniversari del GMC que ho va celebrar amb
-Taller “¿Què és la radioactivitat? Mites i certeses”.
-Taller “Introducció a la mineralogia. Què són els minerals i com observar-los”
-Entrega dels premis GMC a treballs de recerca de batxillerat. Diumenge a les 12 h.
-Vitrines dedicades al 40 aniversari del GMC.
Amb una vitrina d’homenatge als fundadors del GMC, Joaquim Folch i Girona i Joaquim Mollfulleda i Borrell.






Per acabar vam poder saludar als companys del ICMPG i felicitar-los per la seva publicació “Comunicats” i als companys del GMC on vàrem poder fer una bona tertúlia tot prenent un refrigeri per celebrar, com cal, els quaranta anys de l’entitat amb un bon nombre de socis.




Així que, un any més, sortim d’Expominer amb totes les expectatives complertes! 

Fotos: Agustí Asensi i Jorgina Jordà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada