Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 6 de novembre del 2015

Amics del Museu: 40 anys de l'accident a la mina "La Consolació" de Cercs

El passat 3 de novembre es van complir 40 anys de l’accident més dramàtic que va colpejar la mineria espanyola al segle XX. Aquell matí de l’any 1975, una explosió de gas metà es va endur per endavant la vida de 30 miners que treballaven a l’interior de la mina de lignit “La Consolació”, situada dins el terme de Cercs (Alt Berguedà).

Relació de víctimes de l'explosió a "La Consolació"

Malgrat que la mina en aquell moment ja estava dotada de les més modernes mesures de seguretat, no es va poder evitar que en una de les galeries s’acumulés el temut grisú (el gas dels pantans), i que una guspira provoqués la fatal deflagració. Aquell accident fou un altre gra de sorra que es va sumar a la crisi del carbó que ja feia anys que planava sobre les explotacions de l’Alt Berguedà i, a més, aquells fets van tenir molt poca repercussió als mitjans de comunicació de l’època, ocupats com n’estaven amb les agonies del dictador i la cèlebre “marxa verda” al Sahara.


Per a recordar aquells tristos esdeveniments, la revista L’Erol, que edita l’Àmbit de Recerques del Berguedà, dedica una bona part del contingut de la seva revista número 126 a la mineria del carbó, la seva història i els rastres que aquella activitat hi han deixat en el paisatge i en les persones.

També ens plau d’assenyalar que en aquest número, el primer que s’edita en colors, hi han participat la Sra Isabel Benet, consòcia i col·laboradora d’aquest blog, amb l’article El carbó del Catllaràs, records del tròpic, i el Sr. Josep M. Coll, simpatitzant de l’Associació d’Amics del Museu, amb l’article Les mines de carbó de la Pobla de Lillet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada