Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 14 de febrer del 2014

Sergi Falguera: UN NOU LLIBRE DE DIVULGACIÓ DE LA GEOLOGIA I LA PALEONTOLOGIA PER A TOTS ELS PÚBLICS

El passat dimarts dia 28 de gener es va presentar a la sala d’actes del Centre Excursionista de Catalunya, a Barcelona, un nou llibre sobre geologia i paleontologia per a tots els nivells, centrat això sí en les comarques del Alt Urgell i el Pallars. La presentació d’aquest llibre, fou presentada per el Dr. Josep Maria MATA i PERELLÓ, recentment nomenat “emèrit” per l’Escola de Mines de Manresa, adscrita a l’actual Universitat Politècnica de Catalunya, en la qual hi té una més que llarga experiència, en l’àmbit de la divulgació que tan aprofita totes aquelles persones interessades per tot allò que tingui relació amb les ciències geològiques i el seu patrimoni miner. 

El Dr. Josep Maria MATA i PERELLÓ en els primers minuts de l’acte de presentació del llibre divulgatiu.

Públic assistent a l’acte, celebrat a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya, a Barcelona.

 Aquesta nova publicació, amb el títol de “Geologia i Paleontologia per a aficionats, és l’obra de la que fou catedràtica de paleontologia especialitzada en vertebrats, Drª. Nieves LÓPEZ (1949-2010), adscrita a la Universitat Complutense de Madrid des del 1978. Entre d’altres llibres de divulgació científica, hi destaca la “Guía de campo de los fósiles de España” publicat l’any 1986. El llibre presentat, és fruit d’un conjunt de sortides geològiques i paleontològiques que s’anaren fent entre els anys 1993 al 1996, amb la col·laboració del Ajuntament de Salàs de Pallars (Pallars Jussà), quan Nieves López s’establí temporalment a la localitat de Rivert, petit veïnat pertanyent l'actual terme de Conca de Dalt.

L’estructura del llibre es, simplement, fer que les persones no habituades a la geologia ja comencin amb una lectura entenedora i alhora d’interès i continuïtat per a la resta de continguts que hi tenen una estreta vinculació i relació; com és el cas, del capítol sobre la geologia estructural, en què s’hi explica amb detall la formació dels Pirineus i els Pre-Pirineus, Conca Dellà, etc.

Les diverses excursions descrites, són un complement i alhora aclareixen al lector dels diferents períodes, en què s’han format els indrets que s’hi poden visitar en aquest sector del pre-pirineu català, a cavall de les comarques de l’Alt Urgell i el Pallars. D’entre els diferents indrets naturals i enigmàtics que es tracten en la publicació pertanyents a la comarca del Pallars Jussà, hi ha els següents: Serra de Boumort, l’anticlinal d’Abella de la Conca,  l’encavalcament del Cadinell sobre el Cadí, el Montsec de Rúbies, sinclinal d’Àger,...

En quant a la comarca de l’Alt Urgell, les diverses excursions geològiques es centren en els territoris d’Oliana, Coll de Nargó, Sant Llorenç de Morunys, Pont de Bar, entre moltes altres localitats d’aquesta comarca, fent una descripció acurada de la geologia i fòssils, que contenen els diferents materials geològics que constitueixen els actuals terrenys d’aquesta comarca.

Imatge del congost de Terradets, des de la carretera a Tremp (terme d’Àger, Noguera).

L’anticlinal d’Abella de la Conca (Pallars Jussà) amb les cases del poble del mateix nom.

Vista dels conglomerats plegats prop de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès).

Portada del nou llibre divulgatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada