Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 15 de novembre del 2013

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2013

Aquest  any només en entrar ja s’ha notat que hi havien menys expositors que en anteriors ocasions; suposo que degut a la crisis, uns no han vingut pel cost del estands i altres perquè potser ja no els resulta tan atractiu portar novetats a aquesta Fira.

No obstant, tot i això, la Fira encara té moltes coses per gaudir; per començar, saludar a tots els amics i companys que només ens trobem en llocs com aquest i amb qui podem parlar una bona estona del que hem vist, que és el que més ens ha cridat l’atenció i si hem comprat alguna cosa.

A nivell mineralògic, allò que no va faltar són  fluorites de diferents localitats: Moscona, Emilio, Berbes, Villabona, La Viesca, fins i tot alguna que altra de Duyos. També fluorites de la Berta, prehnita de Charchalejo, barites de la Unió i les ja conegudes galenes de la Sant Valentín.



Una mica més destacat ha estat un parell de exemplars d’ Azaila, especialment una gran geoda de celestines d'uns 10 cm amb un intens color groguenc. Wulfenites del Barranco del Humo, així com mimetitas de Tharsis.

Minerals interessants com harmotomes de la mina de las Cruces o antigues nickel-skutterudites de la mina de Cala,  coures del Valle de Boinás així com de konsberguites de Las Herrerias, la qual cosa m'ha sorprès en tractar-se d'una pedrera no accessible en l'actualitat.

I entre tants minerals i expositors, com que no he sabut trobar novetats, ho he tingut de demanar algun d’ells i m’han explicat  que hi havia unes pseudomalaquites de la mina El Novillero, Cheles, Badajoz, encara que micros  de  cristal·litzacions realment boniques per a l'espècie. I  novament wavellites i variscites de Palazuelos de les Cuevas que curiosament les duia un expositor estranger.



La Fira es completava  amb stands de fòssils, joieria i gemmologia.

I les activitats organitzades per Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del CSIC, com l’Espai “Viu la Geologia”, Grup Mineralògic Català amb Tallers i Exposicions de fotografia.

Dins d’aquestes activitats dues em van cridar força l’atenció:

-Els terratrèmols propers als magatzems CASTOR, que tanta preocupació han ocasionat ,que estaven exposats  en un plafó molt didàctic per a tots el públics.


-Els holotips. Què són? On n’hi ha? Per què serveixen? I per explicar-ho van escollir el  Museu  Geològic del Seminari de Barcelona, ja que en posseeix  més  de 600, que ve a ser pràcticament  la meitat dels que hi ha a Catalunya i cada any s’incrementen amb noves espècies per a l’estudi dels investigadors del Museu.






Segueix amb una petita història del Museu fins els nostres dies, una vitrina amb alguns dels holotips i alguna publicació.


Abans de marxar, visita obligada als companys del Grup Mineralògic Català, on a més de la Revista de Minerals i el calendari  es podia adquirir el nou llibre:

"LA CONCA MINERA DEL PRIORAT. L’establiment del Puig Roig del Roget, el Masroig".
I. Medi Natural
Autora: Margarida Genera i Monellsatura.

Aquest és el primer d’una sèrie de llibres dedicats a tractar monogràficament diferents aspectes de l’establiment protohistòric del Puig Roig del Roget, Masroig, Priorat.

I pel que fa als companys  de l’Institut Català de Mineralogia, Gemmologia i Paleontologia amb la amb la Revista Comunicats.


I ja per acabar, en un dels plafons informatius, es feia ressò del curset de fotografia, molt recomanable, que impartirà a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona J.A. Soldevilla, que molts ja coneixeu per les seves fotografies, tant de minerals imperceptibles  sense binocular com de viatges i astronomia; segur que serà un èxit. 

Fotografies: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada