Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 20 d’agost del 2013

Mn. Francesc Nicolau: EL TELESCOPI "HUBBLE" CONTINUA ENVIANT INFORMACIÓ

Aquest telescopi espacial que ja fa 21 anys que és en òrbita i que, pel maig del 2009 va ser ajustat per a fer noves observacions, ens està informant sobre detalls referents a les noves problemàtiques que presenta el cosmos: què deu ser la misteriosa matèria obscura que es detecta en els cúmuls galàctics només pels seus efectes? I d’on prové també l’energia obscura que provoca acceleració en l’expansió de l’univers?


Per a contestar aquests interrogants el Hubble ja ha estudiat més de 446.000 galàxies (aviat és dit!), cosa que ha permès a un equip internacional d’astrònoms avaluar la distribució de la matèria en el cosmos a distàncies molt llunyanes. No cal dir que amb això s’ha confirmat l’existència de la matèria obscura i també de l’energia obscura. I és que de 194.000 d’aquestes galàxies s’ha pogut determinar amb gran aproximació les distàncies, amb les anàlisis de la llum amb telescopis instal·lats a terra. El científic Patrick Simon, de la universitat d’Edimburg, al seu dia va recalcar la riquesa d’informació obtinguda sobre les estructures invisibles de l’univers, fins ara totalment desconegudes, i això ho han aconseguit aplicant la relativitat d’Einstein que afirma que la trajesctòria lluminosa és desviada lleugerament quan passa prop d’una gran massa, perquè l’energia que trasporta equival a una petitissima massa que també es troba subjecta a la gravetat.


Si la llum ve d’una galàxia, apareix distorsionada la forma d’aquesta galàxia en passar ran d’una massa, per molt fosca que sigui o invisible, si és una massa de dimensions considerables, i això ha permès captar focus atractius que no eren visibles. Els càlculs han de ser, és clar, molt precisos i això és el que s’ha procurat fer. Cal tenir present que les distorsions depenen també de la distància i de si l’expansió és accelerada o no.

Els resultats d’aquests estudis van ser publicats a la revista Astronomy and Astrophysics, amb la firma de Tim Scharabback, de la universitat de leiden (Holanda), com a cap de l’equip investigador. La cosa no és encara definitiva i per ara només se’n pot dir un primer avenç, però el Hubble continuarà la seva feina potser fins al 2014. La ciència dels astres exigeix temps i dedicació meticulosa i constantment ens dóna noves sorpreses. Caldrà estar atents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada