Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 1 de juliol del 2013

Mn. Francesc Nicolau: QUÈ HEM DE DIR DE LES EMISSIONS DE CO2 A L'ATMOSFERA?

S’ha parlat tantes vegades del canvi climàtic que sembla que donar-hi més voltes ja sigui abusar de la paciència dels lectors. Tothom n’està assabentat i no cal insistir-hi més. Però m’ha caigut a les mans una notícia interessant: un dels causants de l’escalfament del nostre planeta és, com tothom sap, el fet que la humanitat està llançant a l’atmosfera una quantitat de CO que cada vegada més n’impedeix el refredament i això fa que també cada cop s’acceleri el procés d’una manera alarmant.

Acaba de publicar-se l’estadística de les emissions de diòxid de carboni de l’any 2011. N’ha fet el treball el Fòrum Econòmic Internacional per les Energies Regeneratives. Aquest treball es va donar a conèixer el novembre del 2012 a Münster (Alemanya) i ens diu que, respecte del 2010, l’augment de les emissions ha estat de 800 milions de tones d’aquest gas. No es pot negar que la cosa és preocupant.

L’estudi especifica que la contribució més gran la dóna la crema de carbó: un 45% del total; la del petroli és d’un 35% i la del gas natural del 20%. El país més contaminant, l’any 2011, ha estat la Xina que, tot i haver reduït en un 15% les seves emissions, encara ha emès a l’atmosfera 8.900 milions de tones de CO. El segueix els Estats Units amb 6.000 milions de tones, després ve l’Índia amb 1.800 milions, Rússia amb 1.670, Japó amb 1.300 i Alemanya (que és el país que més ha reduït) amb 804 milions de tones.

Central tèrmica de Meirama a Cerceda (A Coruña); www.wikipedia.org

El document de Münster diu que a aquest pas es fa dificil poder retenir que l’augment global de temperatura no arribi als 2 graus centígrads abans del 2050, i afegeix textualment: “Segons els càlculs l’objectiu serà possible només en el cas que entre el 2000 i el 2050 no se superi la xifra de 1.000-1.500 milers de milions de tones”, cosa que es veu molt problemàtica al pas que anem. El document exhorta els països per tal que ho tinguin present.

Nosaltres, però, hi afegiriem una cosa: encara que només s’arribi a un escalfament de 2 graus, les previsions d’altres experts ens donen una visió més aviat pessimista. Fins ara l’augment de temperatura global és de només 0,8 graus i ja s’ha començat a notar en l’avanç d’alguns deserts. Si volem evitar desastres caldrà posar-hi més rigor per tal d’evitar les emissions de gas carbònic. Pensem, per altra banda, que si tinguéssim boscos ben frondosos assimilarien bona part del CO en bé nostre, però precisament els boscos, com hom sap, també van de baixa… Cal prendre conciència de tots aquests aspectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada