Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 28 de febrer del 2020

Mn. Francesc Nicolau: La nostra Galàxia tingué un sotrac motivat per una altra galàxia


Recordeu la sonda Gaia? Va ser posada en òrbita per l’Agència Espacial Europea (ESA) el 19 de desembre del 2013 amb la missió principal de fer un catàleg tridimensional de la Galàxia prenent la posició de 1.000 milions d’estrelles, controlant-les una per una 70 vegades.

Sonda espacial Gaia

El programa era per 5 anys, però encara continua la missió i ens ha donat una sorpresa: un cert grup d’estrelles tenen una posició i una velocitat impròpies del lloc on es troben. La notícia s’ha publicat a la revista Nature i una de les persones que va rebre les dades fou Teresa Antoja, de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, qui al principi es va pensar que es tractava d’un error de l’ordinador. Però les dades de Gaia es validen per un equip de més de cent investigadors abans d’entregar-les a la comunitat científica. Què passava, doncs?

La investigadora Teresa Antoja 
de l'institut de Ciències del Cosmos de la UB

Les dades eren correctes i aquelles estrelles havien patit l’atracció d’una galàxia nana que havia passat a prop ara fa, segons els càlculs, entre 300 i 900 milions d’anys. Aquesta petita galàxia ara es veu a Sagitari, a prop del disc de la Galàxia. De la mateixa manera que quan acostem un imant a un plec de llimadures de ferro aquestes s’ordenen en una determinada direcció, les estrelles d’un disc galàctic també s’ordenen davant l’atracció gravitatòria. I, encara que hagi passat molt de temps, les estrelles conserven l’efecte de la pertorbació que les va sacsejar i d’aquí els seu estrany comportament. I això és tot... de moment!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada