Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 18 de novembre del 2019

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2019

Un any més, s’ha celebrat a la Fira de Barcelona el saló Internacional de minerals, fòssils i bijuteria Expominer, una de les referències del  sector a nivell nacional. Pel que fa als minerals, enguany no hi ha hagut novetats destacades però sí que s’ha pogut gaudir d’una gran varietat de mostres per a tots els gustos.


Començaré fent referència al material internacional. Destacar un bon assortit de mostres de Colòmbia: berils, varietat maragda, provinents de diverses localitats, unes interessants mostres de dolomita blava, quarsos provinents de Boyacá, amb inclusions de halloysita, fet que li proporcionava una coloració força vistosa o unes espectaculars mostres de pirita maclada en "creu de ferro" de la mina Cundinamarca.




Interessants mostres de buttgenbachita amb cuprita de la seva localitat tipus: mina Likasi (RD Congo); dioptasa amb mimetita de Mindouli (RD Congo); andradita, varietat demantoide, d’un intens color verd provinent de Madagascar; quars varietat ametista de Las Vigas (Veracruz, Mèxic); proustita de la mina Ait (Bou Azzer, Marroc); o mostres més clàssiques com unes boniques fluorites de la regió de Bavaria (Alemanya) i  unes més que destacables cobaltites de Håkansboda (Suècia).

Buttgenbachita amb cuprita, mina Likasi (RD Congo)

Dioptasa amb mimetita de Mindouli (RD Congo)

Andradita Madagascar

Ametista de Las Vigas (Veracruz, Mèxic)

Proustita de la mina Ait (Bou Azzer, Marroc)

Cobaltita de Håkansboda (Suècia)

Pel que fa a les poques novetats que s’hi van poder veure, cal  destacar unes mostres de vivianita de Rosia Poieni (Romania) que ja van ser vistes el juny passat a la fira de Sainte-Marie-aux-Mines. També, uns bonics cristalls de zunyita amb hematites implantats en matriu, procedents de la mina Qualat-e-Balat (Iran). Espectaculars mostres de zoizita, varietata tanzanita d’un magnífic color de  Merelari Hills (Tanzània) i, també d’aquesta localitat, uns rars exemplars d’alabandita amb quars i zoisita. També em va cridar l’atenció una curiosa mostra de calcita amb epidota de Jebel Masker (Marroc) o un exemplar de quars de grans dimensions de Dakhla (Sahara Occidental).


Zunyita amb hematites mina Qualat-e-Balat (Iran)

Zoisita, de Merelari Hills (Tanzània)

Alabandita amb quars i zoisita, de Merelari Hills (Tanzània)

Calcita amb epidota de Jebel Masker (Marroc)
quars Dakhla (Sahara Occidental)

Abundant material, molt acolorit i estètic, de la Índia: heulandita, fluorapofil·lita, thomsonita, prehnita, estilbita, escolecita i un llarg etcètera.

En l'àmbit nacional, boniques fluorites asturianes de moltes localitats: Moscona, La Collada, Berbes..., piromorfites de Vegadeo (Astúries), alguna antiga mostra també de piromorfita de les mines de El Horcajo (Ciutat Real), dolomita d’Eugui (Navarra) o un gran assortit de material de la Unión: barita, calcita, smithsonita, guix o unes clàssiques vivianites de la Corta Brunita. També, aragonita de Macael (Almeria); epidota amb quars de la pedrera de los Serranos, (Alacant); andalusita d’Hornachuelos (Còrdova) o unes antigues marcassites de Reocín (Cantàbria) i cassiterites de la mina de Penouta (Ourense).


Pels amants del mineral català, molt bona representació de jaciments clàssics com la mina Berta, la mina Atrevida i quarsos fumats i ametistes amb microclina de la Pedrera Massabé i del Montnegre; fluorita de Sant Marçal, celestina de Torà de Riubregós amb un color i una mida que cridaven l'atenció; galena de la mina Eugènia, etc.

Fluorita de Sant Marçal

Celestina de Torà de Riubregós

Galena mina Eugenia, Bellmunt del Priorat

Com a curiositat dir que també es podien trobar micromounts de les mines d'Escornalbou, acabada de ressenyar a l'últim número de la revista Mineralogistes de Catalunya, que es va poder recollir en aquesta fira.

Menció especial també pels minerals poc coneguts, només aptes pels qui volen tenir la màxima representació d'espècies i també les mostres de localitats tipus. A destacar, per exemple, vauxita de la mina Siglo XX (Llallagua, Bolívia); wavel·lita de Devon (Anglaterra); lavoisierita de Viù (Itàlia) o tremolita de Campolungo (Suïssa).



Els aficionats a la gemmologia i al material polit van poder-hi trobar un molt bon assortit de minerals treballats: piroxmangita de la Mina Serrana; jaspi de Montjuïc;  andalusita varietat quiastolita de Boal; crisocol·la del Perú, etc.

Com cada any, paral·lelament es van realitzar altres activitats i exposicions, com l'organitzada pels companys del Grup Mineralògic Català, aquesta edició coincidint amb la celebració de l'any de la Taula periòdica a la qual se li va dedicar l'exposició: "Els elements de la Taula Periòdica de Mendeléyev en els minerals" on es feia un repàs als elements químics, minerals i aliatges, explicats de manera molt entenedora i pensada per a tots els públics.



Només em queda donar les gràcies a tots els que m'han comentat i explicat els minerals més destacats d'aquesta nova edició d'Expominer que va ser tot un èxit.

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada