Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 9 de març del 2019

Jorgina Jordà; MINERALEXPO Barcelona-Sants 2019

Del divendres 1 al diumenge 3 de març s’ha celebrat a les Cotxeres del barri de Sants la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants 2019 organitzada pel Grup Mineralògic Català i que va ser tot un èxit de visitants.




Els assistents vam poder gaudir d’una gran diversitat de minerals de diferents qualitats i preus, amb la qual cosa tothom va sortir-ne satisfet.

Del que es va poder veure a la fira va causar-me gran curiositat un petit lot de minerals italians: fluorita blava de Poggio Balate, Sicília o alguns minerals de la Toscana com ara aragonita molt fluorescent de les mines de Boccheggiano; cinabri de la mina Siele o unes mostres de quars de l’Isola del Giglio.


Fluorita Poggio Balate, Sicília


Aragonita  mines de Boccheggiano, Montieri, Grosseto, Toscana
En l’àmbit peninsular també em van cridar l'atenció alguns minerals com ara un conjunt d’exemplars procedents d’Extremadura entre els que destacaven unes mostres de turquesa i metatorbernita del Cerro de las Minas, Mérida, topazi i moscovita de la Cantera de la Osa o unes boniques vanadinites de la mina Gerty.

Turquesa i i metatorbernita del Cerro de las Minas, Mérida, Badajoz 


També minerals clàssics d’Astúries, com ara barita i fluorita de la mina Moscona, Berbes i La Viesca; de Cantàbria, esfalerita de la mina de Las Mánforas, Áliva i sofre de Laredo i mostres d’altres indrets com ara dolomita de la pedrera Azkárate, Eugui, Navarra o piromorfita de Munébrega, Saragossa.





 Piromorfita Munébrega, Saragossa
Foto: Sergio Evangelio

Com en edicions anteriors també bons exemplars d’arreu del món com ara calcita de la mina Elmwood, Tennessee, USA; quarsos prasis molt estètics i amb forces anys de l'illa de Serifos, Grècia i molta varietat de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure, etc.


Pel que fa a les novetats, m’agradaria destacar per diferents motius, uns exemplars zunyita amb hematites procedents de la mina Qualat-e-Balat, Hormozgan, Irán; kutnohorita molt ben cristal·litzada i molt fluorescent de Mina N'Chwaning III, Sudàfrica; òpal de un  bonic color rosa de Pisco, Perú; boleïta mida XXL de la clàssica mina Amelia, El Boleo, Mèxic i un llarg etcètera de minerals de diverses localitats.

 Zunyita amb hematites Mina Qualat-e-Balat, Hormozgan, Irán
Foto: Carles Manresa


 Kutnohorita Mina N'Chwaning III, Sudàfrica



Pels qui buscaven minerals realment rars també hi havia un bon assortit. Destacar mostres d’espècies tan poc freqüents com la chromoaluminiopovondraita de la mina de talc de Balmat, New York, USA; tunel·lita procedent de la seva localitat tipus, Kent county, Califòrnia, USA o la bütschliïta del districte de Gold Hill, Jackson Co., Oregon, USA, un mineral format per la fusió de cendres de fusta en arbres parcialment cremats. Per finalitzar, una espècie que em va fer especial il·lusió de veure com és l'alfredopetrovita de la mina El Dragón, Potosi, Bolívia, que, a més, vaig tenir el privilegi d’observar de la mà d’un dels seus descobridors, el senyor Alfredo Petrov a qui, de fet, li va ser dedicat el nom de l’espècie.



Amb el senyor Alfredo Petrov  a qui, li va ser dedicat l'alfredopetrovita 

De minerals catalans tampoc en van faltar. Molt bon assortit de mostres d’argent de la Mina Balcoll; mil·lerita i siegenita de la Mina Eugènia, Bellmunt del Priorat; wulfenita, varietat chil·lagita força antiga de la mina Teresita de Sant Fost de Campsentelles, minerals d'urani de la mina Eureka; quars de Llavorsí; granats de La Batllòria; fluorita de bona mida i color de la mina Santiago d’Ulldemolins, etc.


Granats de La Batllòria, Barcelona

Com en les darreres fires es van poder veure minerals d'antigues col·leccions, cosa que fa possible trobar exemplars que ja no són fàcils d’aconseguir. Destacar, per exemple, una mostra d’adulària de Sedrun, Suïssa; calcomenita amb demesmaekerita i schoepita pseudomorfa de rutherfordina de la mina Musonoi, República Democràtica del Congo.

Calcomenita amb demesmaekerita i schoepita pseudomorfa de rutherfordina de la mina Musonoi, RDC 

Menció especial als exemplars procedents de l’antiga col·lecció de Mariano Guillen que durant més quaranta anys es va dedicar a reunir una gran varietat d’exemplars de molta qualitat procedents, en la seva majoria, de la zona de Múrcia i que ens van fer gaudir molt a tots: galena, hemimorfita i quars, de la Corta San Valentín; barita de la mina Victoria, pirrotita de la Corta La Sultana; galena, mimetita i cerussita de la mina Rómulo; celestina de La Algameca, etc.

Quars i esfalerita  Corta San Valentín, La Unión, Campo de Cartagena, Múrcia

 Pirrotita Corta Sultana, Cabezo de Ponce, Llano del Beal, Cartagena, Múrcia 

Celestina Algameca,  Cartagena, Múrcia


Pel que fa als fòssils, hi havia pocs expositors però una bona varietat de mostres: ammonites, crustacis, decàpodes molt ben preparats, equinoïdeus, peixos, mol·luscs...



Només em resta donar les gràcies, a tots els que m'han comentat i explicat els minerals més destacats i ens han permès retratar-los. També agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d'organitzar any darrer any aquesta fira que a poc a poc ja és un clàssic del col·leccionisme mineralògic al nostre país.

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada