Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 17 d’abril del 2018

Jorgina Jordà: COL·LECCIÓ LLUÍS DAUNIS


A les darreres fires que he assistit, he observat, que cada vegada més es poden trobar minerals de col·leccions particulars que per diverses raons s'han posat a la venda.



Per la seva extensió i qualitat, a més de les anècdotes que hi ha al darrera de cada exemplar, una de les que més m'ha cridat l'atenció ha estat l’antiga col·lecció del senyor Lluís Daunis,

En primer terme, caldria destacar que el senyor Lluís Daunis va arribar a reunir una col·lecció molt important, tot i no venir del món de la mineralogia. Sens dubte aquesta col·lecció fructificà gràcies a la seva altra afició: l'excursionisme i la natura, que el van portar a descobrir i recol·lectar una bona part dels seus minerals. També hi va influir el fet de coincidir amb altres grans aficionats i col·leccionistes de la seva època com els senyors Joaquim Folch i Josep Cervelló entre d'altres.

Malauradament, en Lluís Daunis va morir jove, però la seva família, va continuar durant molts anys prenent-ne cura i inclús augmentant la seva col·lecció de minerals.

Recentment, s’ha pogut gaudir d’alguns dels seus minerals a les fires, dels quals convé destacar-ne alguns:

Començaré per una barita d'Osor amb una cristal·lització molt diferent a la morfologia característica d’aquesta localitat. També destacable un exemplar de quars, albita, microclina i grossulària de Vidreres; alguna mostra d’ortosa de mida XXL procedent de Viladrau; calcita amb calcopirita de Gualba que a més de ser de molt bona mida té una recristal·lització que la fa diferent d'altres de la mateixa localitat; quars amb limonita de Llavorsí (el destacable en aquest exemplar és aquesta poc freqüent associació, a més de la seva gran mida); aragonita d'un indret molt conegut almenys pels aficionats de més edat i excursionistes, com és la Vall de Núria; calcita i un mineral molt menys citat en aquesta localitat com és la kaolinita amb òpal de Can Palomeres, Malgrat de Mar que va donar lloc a un interessant debat amb unes antigues mostres del mateix indret etiquetades com a beidellita...

Barita d'Osor




Calcita  amb calcopirita de Gualba






Per acabar aquest petit repàs d'alguns minerals catalans, no voldria oblidar-me de ressenyar una fluorita amb quars de Sant Marçal, espectacular i que si no fos per la matriu, tan característica, no hagués sabut reconèixer.

Fluorita amb quars de Sant Marçal
També hi havia un asbest de Goian, A Corunha, Galícia, que va portar la seva feina, per la similitud del nom amb el de la coneguda localitat de Goian, Pontevedra, però que va tenir un final feliç perquè va permetre conèixer finalment d'on són aquests característics asbests. A destacar també una espectacular mostra de goethita de l'Arboleda.


Asbest de Goian


Goethita l'Arboleda
Així que ja ho veieu, cada mineral, per si sol, a més de poder estar en moltes vitrines, tenia una petita història.


Només em resta donar-li les gràcies al senyor Jordi Fabre per la seva amabilitat en explicar-me totes aquestes anècdotes i facilitar-nos fer fotos als minerals, sense ell aquesta ressenya no hagués estat possible.

Fotos: Agusti Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada