Ja sabem que
la dieta típica dels països del Mediterrani és molt saludable, però no fa gaire
vaig llegir a la prestigiosa revista Investigación y Ciencia una nova aportació
al seu valor i crec que havia de comunicar-vos-ho. Es tracta d’un estudi, fet a
Nova York, realitzat amb 1880 persones malates d’Alzheimer, residents en
aquesta ciutat, on s’hi plantejava la qüestió de quina relació tindria aquesta
malaltia amb el tren de vida portat abans de contraure-la. I el resultat va ser
que els que havien seguit una dieta tipus "mediterrània" tenien entre un 32 i un 40% menys de simptomes que els malalts que havien seguit una dieta més "americana”. D’on venia aquest avantatge?
Un dels
factors principals havia de ser la ingesta d’oli verge d’oliva. En la dieta
mediterrània hom en pren uns 50 ml diaris i ja s’havia dit que la concentració
d’àcids greixosos monoinsaturats que
aquest oli conté podia ser un dels factors beneficiosos; però a més ja se
sabia, des de l’any 2005, que l’oleocantal (un compost natural que conté aquest
oli) també tenia un efecte reductor de certes inflamacions i, per consegüent,
feia al seu torn una acció benefactora. Ara bé, l’estudi de què parlem ha fet
més: ha investigat amb més detall quins són els efectes de l’oleocantal i s’ha
vist que intervé en sentit inhibitori en la formació de cabdells
neurofibril·lars i plaques amiloides beta, que són els compostos que
desencadenen l’Alzheimer.
Els Drs. Amal K. Kaddoumi i Khalid El Sayed
Com ho han
pogut saber? Amb ratolins. L’administració d’oleocantal a aquests animals els feia més expeditius en degradar els
amiloides beta. La doctora Amal Khalil Kaddouri, codirectora de l’estudi (que
es publicà detalladament a la revista ACS
Chemical Neuroscience) diu: “Estem intentant comprendre millor el mecanisme
de l’oleocantal i trobar potser compostos que puguin funcionar de manera
semblant per arribar a desemvolupar un medicament”. No cal dir que desitgem que
ho aconsegueixin. Mentrestant el que hem de fer és consumir oli verge d’oliva
que, com ells mateixos ens han dit, ja en conté.
Però la cosa
no s’acaba aquí: sembla que a la dieta mediterrània encara hi ha molts altres
factors beneficiosos. Concretament és admès entre els experts que també és molt
beneficiosa la gran quantitat de fruita fresca que s’hi consumeix. I tot cal
tenir-ho en compte.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada