Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 25 de maig del 2012

Amics del Museu: NOTÍCIA


Ha arribat al Museu un interessant llibre que porta per títol “Elements i recursos minerals: Aplicacions i reciclatge”, escrit per Joaquim Sanz i Oriol Tomasa (ambdós enginyers tècnics de mines), i editat pel Museu de Geologia “Valentí Masachs” de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Manresa.


Aquest museu, que es va inaugurar l’any 1980, pretén que el visitant s’adoni de l’estreta relació que tenim amb la Terra a través de les seves vitrines on s’hi exposen, principalment, minerals i roques amb aplicacions pràctiques en les diveses indústries: químiques, metal·lúrgiques, elèctriques, electròniques, etc; i aquest llibre neix de la necessitat de professors, d’alumnes, i dels pròpis visitants del museu, d’obtenir una informació actualitzada sobre l’ús que se’n fa dels elements químics, així com dels minerals industrials i dels seu possible reciclatge, i això darrer és tota una novetat.

Un dels seus autors, Joaquim Sanz i Balagué, a més de ser enginyer tècnic de mines per la UPC i professor de Mineralogia i petrologia a l’escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, és també l’actual director del Museu de Geologia d’aquesta universitat.



El llibre es presenta en format fitxa i el lector pot ampliar la informació amb la bibliografia i els enllaços que es proporcionen.


Aquestes fitxes s’agrupen en tres seccions: Elements, Terres rares i Minerals industrials, i es complementa amb una taula periòdica i un CD amb les fitxes per a projectar.


Finalment direm que aquest llibre està prologat per Joan Viñals, professor de ciència de materials i enginyeria metal·lúrgica a la Universitat de Barcelona i que s’ha publicat a l’any del centenari de la creació de la Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Catalans, la qual s’ha encarregat de la revisió lingüística. També hi ha col·laborat la Fundació Caixa Manresa i la seva publicació ha coincidit amb l’Any Internacional de la Química… tot això pot constituir un bon auguri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada