Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 10 de maig del 2019

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANT CELONI 2019

Un any més (i ja són 41 edicions), s’ha celebrat la MINERALEXPO de Sant Celoni, la fira degana del col·leccionisme de minerals a Catalunya i que va tenir lloc al Teatre Municipal de l’Ateneu.



Els nostres companys del Grup Mineralògic Català, organitzadors de la fira, estaven just a l'entrada, així que la primera parada va ser per saludar-los, demanar per les novetats i recollir el nou número de la revista Mineralogistes de Catalunya.


Com sempre, va haver-hi molta varietat de minerals tant de Catalunya com de la resta de la península i d’arreu del món.

Començaré destacant alguns minerals que m'han cridat l'atenció per diferents motius com ara la seva qualitat, raresa o mida. Destacar també que es van poder veure minerals clàssics i és que novament han sortit a la venda minerals procedents d'antigues col·leccions, com ara una calcita de Gurb, que enguany ha estat la guanyadora del premi al millor mineral català.

 El guanyador del premi al millor mineral català va ser en Joan Rossell (consoci i Amic del nostre Museu) amb una calcita de Gurb.
En l'àmbit català m’agradaria destacar alguna mostra d’aragonita de la Vall de Núria, millerita amb gersdorffita de Vimbodí, scheelita de Rialb a la Vall de Ribes, dundasita de Prullans, un conjunt de noves troballes descobertes a les mines de l'Alforja i la Linda Mariquita; fluorita de la Pedrera Berta i Sant Marçal de l'any 1995 i amb un intens color blau; variscita de Montcada; epidota i axinita de Casterner de les Olles o quars ametista i microclines de Massabé. També bones mostres de prehnita amb quars de Gerri de la Sal; celestina de Torallola i unes andradites de les mines del Cierco de bona mida i color que em van agradar molt.

Millerita amb gersdorffita de Vimbodí


Variscita de Montcada.


En l'àmbit nacional, començaré destacant els ja clàssics de cada edició com ara les mostres asturianes de barita i fluorita de la mina Moscona, Berbes i la Viesca a més d’algun exemplar d’indrets menys coneguts com ara la Corta El Vallín. També de la vessant nord peninsular, calcita amb dolomita de la Florida, Cantàbria; dolomita de la pedrera Azcárate, Navarra o bones mostres de torbernita de Vimianzo, A Coruña.




Torbernita de Vimianzo, A Coruña
De la zona de Múrcia també força material com ara algunes bones mostres de cronstedtita de la Corta Brunita o pirita pseudomòrfica de pirrotina de la mina Julio César. De la zona d’Andalusia destacar algunes mostres de la província de Còrdova com ara unes fluorites de la mina Rosalía que destacaven per una intensa coloració blau-verd i les ja clàssiques piromorfites de la mina de San Andrés.


En l'àmbit internacional, tornava a haver-hi molta representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure...

Bons exemplars de minerals de Panasqueira, com ara una mostra de ferberita força gran, fluorita, pirita, quars i , especialment, una mostra de cassiterita amb quars que va guanyar el premi al millor exemplar internacional de la fira.



El guanyador del millor mineral internacional  va ser  en Diego Maroto  de The Mineral Shop amb una  cassiterita amb quars de Panasqueira.
Foto: Juan María Perez Samper

També cal destacar algunes mostres de colemanita de Boron Lake, Califòrnia; uns curiosos òpals hialita de San Luis de Potosí, Mèxic, així com uns impressionants berils aiguamarina amb moscovita del Pakistan, pirites maclades en “creu de ferro” de la mina Cundinamarca, Colòmbia i algunes mostres de boulangerita de la mina Stari Trg, Kosovo. També, exemplars d’hauyna d’Alemanya, fluorescent, i que no responen a les característiques externes habituals del mineral.





Boulangerita de la mina Stari Trg, Kosovo
Pel que fa als fòssils, molt bona representació. Es van poder veure exemplars d'ammonites, crustacis, decàpodes (molt ben preparats), equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un bon assortit de dents: mamut, tauró, rèptils...




No van faltar els estris necessaris per polir, eines de lapidació i neteja de minerals i una mica de bijuteria, encara que el que predomina en aquesta fira són els minerals.

Fins i tot, els amants de la gemmologia i el material polit van poder-hi trobar un molt bon assortit: aerinita d'Estopanyà, Osca; calcedònia amb coure de Perú; esfalerita d'Àliva, calcita cobaltifera de Peramea, etc.



 Variscita de Montcada
Com a cada edició, aquest any també va haver-hi els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional, ja esmentats abans, la travessa mineralògica i el taller "Iniciació a la Mineralogia”.

Ja només en resta donar les gràcies a tots els qui any darrer any fan possible aquesta fira i fins a la propera!

Felicitats a tots!!

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada