Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 17 de novembre del 2018

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2018


Aquest passat cap de setmana s'ha celebrat als recintes de la Fira de Barcelona una nova edició del saló Internacional de minerals, fòssils i joieria Expominer. La primera impressió, només entrar, ha estat la notable pèrdua d'expositors respecte els darrers anys. No obstant això, la fira no m'ha defraudat ja que hi havia molta varietat de minerals per escollir.

Fluorapatita Chas de Tavares Portugal

Començaré per uns minerals del nord de la península que em van agradar força: calcopirita i quars de les mines de San Finx, La Corunya i material de bona qualitat d’Astúries: tetraedrita de la mina Coriellu, Llerandi, quiastolita polida de Boal i atzurita amb fluorita de la cantera Llamas, Duyos.

Calcopirita i quars mines de San Finx

Tetraedrita mina Coriellu, Llerandi

Atzurita Llamas,Duyos

També destacar algunes mostres de quars rosat de Palmaces de Jadraque, Guadalajara, barita de la mina Haití, Llanos de Beal, Cartagena, Múrcia extreta fa un parell d'anys i alguns exemplars emblemàtics d’anglesita i galena de molt bona mida de La Carolina, Jaén.

Quars rosat Palmaces de Jadraque, Guadalajara




Anglesita La Carolina, Jaén

Com l'any anterior bon material de la mina Stari Trg de la clàssica localitat de Trepca, Kosovo: galena, calcopirita, pirita, esfalerita, pirrotita, rodocrosita, calcita... i unes espectaculars mostres de boulangerita.

Boulangerita Trepca, Kosovo

Abundant material, molt acolorit i estètic, de la Índia: heulandita, fluorapofil·lita, okenita, prehnita, però entre el que s'havia de saber escollir; brucita groga de Pakistan i calcedònia de Sulawesi, Indonesia.

Fluorapofil·lita  Jalgaon, Índia

Minerals d'indrets, força llunyans com uns lots amb mostres de Madagascar: ortoclasa de Benono, manandonita de la Vall de Manandona (localitat tipus), rhodizita d’Andoabatokely, cistalls de ferrotantalita de Mahaiza, almandines de Vorondolo, etc.

Ortoclasa Benono

Rhodizita d’Andoabatokely

Bona representació de material de Colòmbia a més de les clàssiques i sempre vistoses maragdes: siderita amb quars de Coscuez, dolomita blava, fluorapatita rosa i un bon assortit de minerals de terres rares: parisita, monazita, etc.


També cridaven l'atenció alguns exemplars com una estefanita d'Alberoda, Schlema-Hartenstein, Erzgebirge, Alemanya, un bon exemplar de franklinita de la seva localitat tipus, Franklin, New Jersey, USA; o una inesita ben acolorida de la mina Hale Creek, Califòrnia, USA.

Franklinita Franklin, New Jersey, USA


Pel que fa a novetats hi havia les recentment vingudes de Munic; selenopolibasita (rara sulfosal d'argent i seleni), acantita, miargirita i aguilarita de la mina San José, Ocotlán, Oaxaca, Mèxic; quars amb calcita, barita i actinolita (combinació molt curiosa) de la mina Bouismas, Bou Azzer, Tazenakht, Marroc; esfalerita per primera vegada trobada la de mina Bou Nahas Oumjrane, Alnif, Tarhbalt, Marroc; unes magnífiques fluorites amb quars i barita de la mina Four de Cluzel, Peyrebrune a Tarn, Occitania, França, extretes per nous buscadors ara fa poc...

Aguilarita  Mina San José Ocotlán Mèxic

Quars amb calcita Bou Azzer, Tazenakht, Marroc

Barita i actinolita Bou Azzer, Tazenakht, Marroc

Esfalerita Bou Nahas Oumjrane,Tarhbalt, Marroc

Fluorita Four de Cluzel, Peyrebrune a Tarn, França

Com en les darreres fires es van poder veure minerals d'antigues col·leccions, entre elles, una part de la d'en Jordi Astivill Solà i també d’Andrés Jiménez Chelly, on es podien trobar exemplars que ja no són fàcils d’aconseguir, per mida i antiguitat.



Pels amants del mineral català destacar alguns exemplars de fluorita amb calcita de Gualba; galena de bona mida de la mina Regia, Bellmunt del Priorat i moltes capses amb molt bona representació de jaciments clàssics com la mina Berta, les mines de Rocabruna, la mina Atrevida i quarsos fumats i ametistes amb microclina de la Pedrera Massabé i del Montnegre.

Galena mina Regia, Bellmunt del Priorat 
Com cada any, paral·lelament es van realitzar altres activitats i exposicions, com l'organitzada per CosmoCaixa, Rosell Minerals i el GMC “Explora: el col·leccionisme de minerals”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és acostar al gran públic el variat món del col·leccionisme de minerals, explicant alguns dels punts més destacables d’aqueta afició: com començar a col·leccionar minerals, com aconseguir-los, la seva neteja, conservació i catalogació, incidint també en el vessant científic i educatiu.


Només em resta donar les gràcies a tots els que m'han comentat i explicat els minerals més destacats d'aquesta nova edició d'Expominer i... fins a la propera!.

Fotos:Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada