Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 7 d’agost del 2017

Mn. Francesc Nicolau: EL PLANETA MART ENCARA PRESENTA QÜESTIONS SENSE RESPOSTA

Fa just 5 anys que els científics de la NASA van prenent dades del planeta Mart gràcies al robot tot terreny Curiosity que hi enviaren, amb el coet Atlas, el 26 de novembre de 2011 i que hi “aterrà” amb èxit el 6 d’agost del 2012. El robot va posar-se sobre el planeta dins el cràter Gale, que és una enorme plana circular de 154 Km de diàmetre, formada per l’impacte d’un meteorit molt gran ara fa entre 3.500 i 3.800 milions d’anys. Al centre s’hi aixeca una muntanya, l’Aeolis Mons, de 3.500 metrres d’altitud.

El robot Curiosity a l'interior del cràter Gale
amb l'Aeolis Mons al fons

Detall de l'Aeolis Mons

Des d’aleshores el Curiosity ha anat comunicant coses del planeta sobre possibles condicions de vida que podria haver tingut Mart en el passat, sobre l’enigmàtic metà que s’hi observa intermitentment, sobre l’aigua salada que es veu que encara hi ha, i que són qüestions sobre les quals ja n'hem parlat en aquest blog... Doncs bé, us haig de dir que el Curiosity encara segueix oferint-nos sorpreses. Segons els càlculs que es poden fer a partir del que es va veure, sembla que fa 3.500 milions d’anys la seva superfície ja era gèlida, a uns quants graus centígrads sota zero. Com s’ha arribat a aquesta conclusió que contradiu el que es suposava?

El cràter Gale i la zona on es mou el Curiosity

Hom creia que en aquesta època Mart tenia una bona capa d’anhidrid carbònic que el protegia del refredament, i que era aleshores quan l’aigua fluïa sobre el planeta i deixava les valls i els reguerons que hi veiem i que no tenen cap més explicació que causats pels corrents aquàtics. En veiem al cràter Gale, on hi ha el Curiosity i, per tant, posteriors a la caiguda del meterorit. Però si aleshores Mart era gèlid, com podien formar-se els rius que ens han deixats aquests senyals?

Detall d'una vall amb rastres de corrents a la zona 
de Noachis a l'hemisferi sud de Mart

El fet que era gèlid es treu com a conclusió de les observacions que ha fet el robot: no ha trobat les restes de la gran quantitat d’anhidrid carbònic que hi havia d’haver hagut en aquella època. No s’han detectat els carbonats que hom esperava, i els càlculs diuen que la concentració d’aquell gas en aquella època era centenars de vegades més baixa que la requerida per a l’existència d’aigua líquida. Què cal dir-hi?

Pot ser el model traçat per a l’atmosfera de Mart era incomplet o... hi ha coses que encara no sabem. Tant de bo trobin la solució els experts em la matèria!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada