Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 23 de setembre del 2022

Mn. Francesc Nicolau: Obtenció d'energia eòlica amb estels?

No havíeu fet volar estels alguna vegada quan éreu petits? I no us havíeu fixat que el vent us els enduia d’una banda a una altra de tant en tant? Aquell moviment era produït per la petita porció d’energia eòlica que captaven els vostres artefactes. No es podria fer que amb estels molt més grans s’obtingués aprofitable? Heus aquí una pregunta plantejada no fa gaire i que ha obtingut una resposta afirmativa, per alguns interessats en el tema, amb assajos que s’han fet i ja posada en perspectiva d’arribar a instal·lacions d’aquest tipus que proporcionin energia per a l’ús social.

Entre Europa i Estats Units ja arriben a deu les empreses que investiguen la possibilitat de fer instal·lacions d’aquesta mena. Es tractaria de col·locar a uns 800 metres d’alçada uns enormes estels de molts metres quadrats units a terra per cables transportadors de l’energia que rebessin del vent. És clar que un parc eòlic d’aquest tipus resultaria més econòmic que qualsevol parc terrestre de molins de vent com els que ara existeixen, si bé tindria l’inconvenient de presentar un impacte visual notable no gens bonic a la vista. 

Projecte de la Sky Sails Power
 bbva.com

De totes maneres se sap que una petita empresa n’ha fet instal·lació útil per a una dotzena de cases amb un cert èxit, i la SkySails Power ha presentat un model d’estels de 180 metres de llarg, per ser col·locats a una alçada d’almenys 500 metres, on se sap que el vent és ja més fort que arran de terra. Es tracta encara només d’un projecte. Veurem aviat la realització d’aquest projecte? No es veu pas de realització immediata. Resten moltes coses a pensar i fer perquè siguin una realitat a gran escala. Sembla ser, però, que va endavant. Serà una altra manera molt senzilla d’aprofitar l’energia que ens ve del sol. Energia aprofitable i neta, contínuament renovable. Hi donem, no cal dir, la nostra aprovació i desitgem que es faci realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada