dilluns, 24 d’abril del 2023

Mn. Francesc Nicolau: El nou sincrotró ALBA II, un projecte

És ben conegut el sincrotró Alba que tenim a Cerdanyola del Vallès des del 2010 i que tants avenços científics ens ha proporcionat. De les seves dades obtingudes, se n’han publicat més de 1.900 articles i un 30% dels experiments fets han assolit rellevància industrial. Com que ofereix imatges d’objectes diminuts amb resolucions nanomètriques, ha servit per desenvolupar fàrmacs, xips i energies verdes, entre altres aplicacions importants. Ha quedat, doncs, ben palesa la seva utilitat pràctica.

Vista aèria del sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès 
Wikipedia

Ara bé, en vistes que el nombre d’experiments que les empreses i comunitats científiques sol·liciten fer amb l’Alba és més del doble del que pot dur a terme, i tenint en compte els avenços que s’han fet en la construcció de sincrotrons, s’ha decidit ampliar-lo. Ja s’ha posat en marxa el projecte d’un nou sincrotró més potent que tindrà una resolució nanomètrica deu vegades superior i a més velocitat que farà els experiments millors i més ràpids. Serà l’Alba II.

Ja s’ha fet una ampliació del terreny de les instal·lacions de l’Alba a Cerdanyola amb 40.000 metres quadrats més donats per la Generalitat, així es duplicarà la seva extensió actual. Però portar-ho a terme serà llarg. Es preveu que l’Alba actual continuï treballant fins al 2029. Aleshores s’interrompran les operacions per reprendre l’activitat amb l’Alba II el 2031.

De moment, el Govern espanyol ja ha aportat 17,5 milions d’euros per aquest millorament del sincrotró de Cerdanyola, amb la perspectiva d’una inversió utilitària. I... què hi hem de dir nosaltres? És clar que no podem negar que tot progrés científic o industrial s’ha de considerar benvingut i només cal que la humanitat en faci un bon ús. Esperem, doncs, que siguin ben invertits els milions que costarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada