dijous, 9 de desembre del 2021

Amics del Museu: Visita a una exposició sobre Nikola Tesla

Aquests dies, i fins el febrer del 2022, es pot veure al CosmoCaixa de Barcelona l’exposició Nikola Tesla. El geni de l’electricitat moderna on hom pot endinsar-se al fascinant món d’aquest personatge visionari i idealista que fou admirat i envejat alhora.

Només entrar a l’espai d’exposició, ens rep un pensarós Tesla de cera sota un dels seus invents més famosos: el transformador electrònic i que més endavant tindrem l’oportunitat d’observar el seu funcionament.

Aquest espai d’exposició està estructurat en una línia que ens condueix a través de la seva vida des del seu naixement l’any 1856 en una granja del poble de Smiljan (actualment a Croàcia) una nit de tempesta elèctrica que, segons diuen, va marcar el seu esdevenidor, fins la seva trista mort ocorreguda en l’habitació d’un hotel de Nova York l’any 1943.

Entrada de l’exposició

Al llarg d’aquesta línia, i gràcies a uns plafons informatius en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), hom pot copsar com de petit ja tenia molta curiositat pels fenòmens elèctrics i una gran facilitat per les matemàtiques, cosa que el va portar a estudiar enginyeria elèctrica a l’Escola Politècnica de Graz (Àustria).

Després en una vitrina, i gràcies a les explicacions d’un guia de l’exposició, podem contemplar el funcionament d’un dels seus primers invents: el motor d’inducció magnètica, amb rotor de disc que utilitza corrent altern polifàsic, i que prové del Nikola Tesla Museum de Belgrad, com la majoria d’objectes que s’hi exposen.

Demostració del funcionament d’un motor d’inducció magnètica

Després arriba el seu trasllat a Estats Units, la terra de les patents, on entra a treballar a les ordres de Thomas A. Edison (a l’Edison Machine Works) l’abanderat del corrent continu que aleshores il·luminava una part de Nova York i que Tesla va ajudar a millorar però sense rebre la compensació econòmica que se li havia promès.

Tesla marxa als USA en el vaixell City of Richmond


Una de les primeres patents de Tesla

Decebut entra a treballar pel rival d’Edison: Georges Westinghouse, l’abanderat del corrent altern més proper a les idees de Tesla. Així “sin comerlo ni beberlo”, com se sol dir, es veurà involucrat en la famosa “guerra dels corrents” entre aquests dos magnats.

Una pantalla ens ajuda a diferenciar els dos tipus de corrent elèctric

Però serà a la Westinghouse Electric on Tesla es veurà recompensat amb la posada en marxa del seu sistema de generadors bifàsics que van il·luminar l’Exposició Universal Colombina de Chicago, i amb la inauguració de la central hidroelèctrica del Niàgara, la primera que va subministrar electricitat a gran escala gràcies al seu sistema de transport més eficient.

Rèplica d’una placa en un generador de la central del Niàgara

Motor d’inducció amb rotor en forma d’ou, dit “Ou de Colom”
que Tesla va presentar a l’Exposició Universal Colombina

Durant aquests anys es produeix l’explosió del seu geni, i del seu laboratori de Houston Street surten invents tan famosos com la bobina Tesla i l’oscil·lador mecànic amb els quals aconsegueix tensions de 4 milions de volts i arcs elèctrics de 5 metres de llarg.

Bobina Tesla que il·lumina uns tubs sense cables

Demostració del funcionament d’un transformador elèctric

Imatge icònica de Tesla al seu laboratori

Per continuar les seves investigacions en el camp de la ressonància, i complir el seu somni de la transmissió elèctrica sense fils, trasllada el seu laboratori a Colorado Springs. A l’exposició hi ha alguns experiments que s’accionen gràcies a un sistema de raigs làser i així s’evita l’haver de tocar botons, molt recomanable per aquests temps de pandèmia.

Experiment sobre la ressonància accionat per raig làser

El somni de Tesla fet realitat: una bombeta encesa 
sense necessitat d’estar connectada enlloc

El nucli de l’exposició està al voltant del seu projecte més ambiciós: la Torre Wardenclyffe (aixecada a Long Island), un generador gegant des del qual havia de transmetre energia sense fils pel fenomen de la ressonància... però aquest sistema no va ser viable a gran escala.

Model de la Torre Wardenclyffe per a la transmissió d’energia sense fils

Malgrat tot, Tesla no va deixar d’inventar coses com un vaixell teledirigit per control remot (l’antecedent del comandament a distància), una turbina sense àleps ni pistons, un avió d’enlairament i aterratge verticals i el seu invent més pertorbador: el “raig der la mort”, un canó electromagnètic que llança partícules metàl·liques carregades per repulsió magnètica... per sort mai va arribar a desenvolupar-lo.

Model del vaixell amb control remot de Tesla

Ens acomiadem de l’exposició amb la imatge d’un vell Tesla acompanyada d’una frase seva :«El futur mostrarà els resultats i jutjarà cadascú d’acord amb els seus èxits»... Si sabés que hi ha una marca de cotxes elèctrics que porten els seu nom i que es mouen amb bateries... de corrent continu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada