dilluns, 20 de desembre del 2021

Amics del Museu: Resum del Curs sobre Patrimoni Subterrani de l'ICEK

Des del passat 10 de novembre fins a dia d’avui, i dins el marc del Año Internacional de las Cuevas y el Karst, ha tingut lloc el Curso de Patrimonio Subterráneo, Cuevas y Karst, curs obert i gratuït organitzat per l’Institut Català d’Espeleologia i Ciències del Karst (ICEK), la Sociedad Internacional de Geologia y Mineria para el Desarrollo y la Gestión del Territorio (SIGMADOT), i la Sociedad Española de Espeleologia y Ciencias del Karst (SEDECK), amb el suport, entre d’altres, de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Lleida, la UPC, la Red Ibérica de Espacios Geomineros i la Unión Internacional de Espeleologia (UIS).

El curs ha consistit en sis sessions teòriques telemàtiques, enregistrades i penjades a la xarxa, complementades amb quatre sortides al camp, amb l’objectiu de mostrar la gran riquesa del món subterrani en tots els seus vessants científics, i posar de relleu la seva fragilitat dins el context de canvi climàtic global. Les sessions teòriques han anat a càrrec de prestigiosos professors com el Dr. Chris Groves qui en la sessió inaugural, traduïda per Jaime Fernández, ens va parlar dels 50 anys que la UNESCO promou la protecció del geopatrimoni kàrstic, posant especial èmfasi en el cas de la Mammoth Cave.

En la segona sessió, el geòleg Dr. Policarp Garay, de la Universitat de València, va fer un aclariment sobre el concepte de karst i karstificació, i les condicions que calen pel seu desenvolupament, tot fent un repàs històric sobre els pares de l’espeleologia a la regió del Karst (Eslovènia).

Explicacions geològiques al peu de La Morella 
punt culminant del massís del Garraf

Per veure tot això sobre el terreny es va fer una sortida al massís del Garraf conduïda pels geòlegs Roberto Espínola i David Rabadà. El metge Ignasi de Yzaguirre va tractar del preocupant tema de la contaminació dels avencs per causa de l’antic abocador de la Vall de Joan.

Les boques dels avencs exhalen nivells preocupants de CO2

En la tercera sessió, el Dr. Alberto Sendra, de la Universitat de València, ens va mostrar alguns exemples de la delicada fauna invertebrada pròpia dels nostres ambients subterranis i per veure’ls es va fer una sortida, conduïda per Floren Fadrique (espeleòleg del BIOSP) i el geòleg Josep M. Mata-Perelló, a la cova del Petrecó d’Esparreguera.

A l’interior de la cova del Petrecó

En la quarta sessió el Dr. Llorenç Sáez, biòleg de la Universitat de Barcelona, va tractar sobre la flora associada al karst, fent especial èmfasi en els briòfits (molses i hepàtiques) i en les falgueres, i per veure’ls sobre el terreny es va fer una sortida a Sant Llorenç del Munt on a l’entrada de l’avenc de Can Pèlags es van poder observar una gran quantitat i varietat d’aquesta flora tan delicada i amenaçada.

A l’entrada de l’avenc de Can Pèlags...

....el Dr. Sáez ens mostra les molses de ben a prop

Per la tarda es va fer un petit itinerari, a càrrec del geòleg Marc Anglés, qui ens va portar fins a l’entrada de l’avenc de Castellsapera per mostrar-nos l’origen de les coves i avencs del massís.

Rebent les explicacions d’en Marc Anglés...

...sobre l’origen d’avencs com el de Castellsapera

La cinquena sessió, conduïda per l’arqueòleg Dr. Ramon Viñas, va estar dedicada a l’art prehistòric, les seves característiques i el seu estat de conservació. Aquesta sessió teòrica va estar complementada amb una visita a les Coves de l’Espluga de Francolí, un espai museïtzat en el qual, a més de les explicacions sobre les diverses troballes que s’han anat fent al llarg de molts anys, ens van assabentar del recent descobriment d’uns gravats força interessants donada l’escassetat d’aquest tipus d’art parietal rupestre a les nostres contrades. A totes les sortides, excepte als espais museïtzats, els gossos han estat benvinguts... vaja, uns companys més.

Rebent explicacions a l’entrada de les Coves de l’Espluga

Els nostres companys de quatre potes

Després el geòleg Dr. Josep M. Mata-Perelló ens va mostrar la surgència de la Font Major, tradicional safareig de la vila de l’Espluga, i la cova del Castell o dels Moros on també s’hi ha fet troballes arqueològiques molt importants. I encara vam tenir temps de visitar una exposició permanent en record de les víctimes i destrosses que va provocar la tempesta del dia 22 d’octubre del 2019.

Visita a la surgència de la Font Major

Explicacions del Dr. Mata a l’entrada de la cova del Castell

Exposició dels aiguats que han afectat la vila al llarg dels anys

Finalment per la tarda vam anar a visitar, acompanyats pel Dr. Ramon Viñas, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR), ubicat a l’antiga presó de Montblanc, un petit espai aprofitat el 100% amb panells informatius, reconstruccions de balmes i rèpliques de gravats poc accessibles.

El Dr. Viñas ens informa del què veurem a l’exposició

Les antigues cel·les i corredors estan farcits d’informació

Avui el Dr. Josep A. Alcover, zoòleg i paleontòleg del CSIC, ens donarà la darrera conferència del curs la qual versarà sobre la fauna fòssil insular, i amb això es donarà per finalitzat aquest curs sobre patrimoni subterrani, que de ben segur no serà l'únic, el qual ha servit tan als professionals de l’educació, amateurs del món subterrani i amants de la natura en general a que tinguem cura, no sols dels espeleotemes sinó també de tot allò que ens és gairebé invisible...

NOTA: Autoria de les fotos: David Rabadà, Rafel Solanas, Montserrat Ubach i Isabel Benet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada