dijous, 2 de desembre del 2021

Jordi Sorribes: VISITA AL MUSEU PALEONTÒLOGIC DE SOBRARBE

Envoltat de sediments de l’Eocè i no gaire lluny de la riba dreta del Cinca, es troba el petit poble de Lamata, situat a la comarca de Sobrarbe (Osca) i en el qual es pot visitar el Museu Paleontològic de Sobrarbe. 




El Museu està ubicat en una casa antiga amb segles d’antiguitat però ben condicionada. La reforma es va iniciar el 2007 i va finalitzar a finals del 2008, època en la que el Museu també estava obert, tot i que la seva inauguració oficial fou ja durant el 2009. Tots els exemplars del museu han estat trobats per en Jesús Cardiel Lalueza qui vam tenir la gran sort que fos el nostre guia durant la visita a Sobrarbe. En Jesús va iniciar la visita, comentant que tots els fòssils eren de l’Eocè, més concretament del període Lutecià, exceptuant un fruit d'arbre del Mesozoic, força destacable. El Museu consta de tres plantes: principal, soterrani i bodega. La principal és on hi ha els exemplars més rellevants de la col·lecció, com ara un fèmur de tapir, en el que va quedar enganxada la punta de l'ullal del carnívor que el va atacar. També hi ha una mandíbula de cocodril i una més que notable mostra d'ossos de sirènid, acompanyats d'altres fòssils, entre ells, algun gasteròpode increïblement maco.








Acompanyant la vitrina paleontològica hi ha dues vitrines més dedicades a l'arqueologia. Aquestes compten amb exemplars destacables, com ara destrals de pedra polida o algun vas campaniforme.





Al soterrani i a la bodega també hi ha fòssils, potser no tan espectaculars, però no per això menys interessants, com ara foraminífers, coralls, bivalves etc. En passar de la sala gran al soterrani i del soterrani a la bodega es va reduint l'espai i la lluminositat va minvant. En aquest recorregut l’atmosfera es va fent molt especial i el visitant pot deixar anar la imaginació i sentir que es va endinsant en una sala fosca que amaga un veritable tresor.





Les explicacions d'en Jesús eren amenes, sense tecnicismes i molt explícites. Si voleu passar una bona estona, envoltats dels tresors petris d'aquella comarca no deixeu de visitar el petit llogaret de Lamata.

Per acabar voldria donar les gràcies al senyor Jesús Cardiel Lalueza, per les seves atencions i facilitats per tal de poder fer aquesta petita ressenya.

Fotos: Jordi Sorribes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada