dimecres, 11 de març del 2020

Jorgina Jordà: MINERALEXPO Barcelona-Sants 2020


Un any més s'ha celebrat a les cotxeres del barri de Sants la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants 2020 organitzada pel Grup Mineralògic Català.


El primer que vam fer en arribar va ser saludar a molts companys i amics d'afició, la majoria presents a l'estand del Grup Mineralògic Català, punt de partida per endinsar-se dins la fira.

Començaré pels minerals recentment vinguts de la darrera fira de Tucson, com ara les mostres de fluorita de la mina Huanggang, Mongòlia Interior, Xina; atzurita de la mina Malbunka, Austràlia o un assortit de mostres molt interessants dels Estats Units com ara les sempre vistoses microclines varietat amazonita de Cristal Peak, Colorado, els clàssics coures de Michigan, delicats exemplars d’inesita de la mina Hale Creek, Califòrnia U.S.A o atzurites botrioïdals de Bisbee, Arizona.

Fluorita de la mina Huanggang, Mongòlia Interior, Xina



Inesita de la mina Hale Creek, Califòrnia U.S.A
Com ja acostuma a ser clàssic en aquesta fira de Sants, em van agradar molt un petit lot de minerals italians. Boniques mostres procedents de l’illa de Sardenya com ara unes curioses piromorfites de la mina Crabulazzo, o les clàssiques mostres de barita de Silius. També  cinabris de Cerreto Piano, Toscana; fluorita amb quars de la cèlebre mina Camissione de la localitat de Zogno o unes vesuvianites de Punta Cristalliera, Piemont.

Cinabri  de Cerreto Piano, Toscana

Fluorita amb quars de la mina Camissione, Zogno
També em van cridar l'atenció alguns minerals brasilers com ara els topazis varietat "Saramenha", o les elbaïtes "Paraiba" procedents de l’estat de Mines Gerais. Boniques fluorapatites mexicanes de la cèlebre localitat de Cerro de Mercado o òpal hialita de San Felipe, Guanajuato; calcita manganífera de la mina Adrovo, Bulgària o mostres de vanadinita de recent troballa i amb una coloració intensa de la zona de Mibladen, Marroc.


Elbaïta "Paraiba" de Mines Gerais, Brasil

Vanadinita Mibladen, Marroc
A nivell nacional es van poder veure mostres de cerussita de les mines del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciutat Real; piromorfita de Vegadeo, Astúries; fluorita verda de la mina Gloria, Hornachuelos, Còrdova; calcita i quars amb inclusions d’hidrocarburs de la mina el Coriellu, San Cosme, Astúries... També d'Astúries mostres clàssiques com ara barita i fluorita de la mina Moscona, Berbes, La Viesca o un bonic lot de fluorites prismàtiques de la pedrera Llamas, Duyos.

Cerussita de les mines del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciutat Real     
Col·lecció i foto: Sergio Evangelio
   
Detall foto anterior
                               

Fluorita  de mina Gloria, Hornachuelos, Còrdova
 Col·lecció i foto: Martí Rafel


Fluorita de la pedrera Llamas, Duyos, Astúries
De vegades, entre tants minerals, hi ha alguna mostra carregada d’història com ara unes calcites varietat septària de Deva, Guipúscoa, recollides als anys setanta, en un indret avui dia totalment protegit i que l'Enric Kucera va retrobar dins d'antigues capses que encara va ordenant.

Calcita varietat septària de Deva, Guipúscoa
A nivell de Catalunya tampoc van faltar mostres interessants. Bones mostres de mil·lerita de Bellmunt del Priorat; fluorita de Sant Marçal i de la pedrera Berta; quars de Llavorsí; plata de la mina Balcoll, celestina de Tora, barita d'Osor, etc.

Fluorita de la pedrera Berta Sant Cugat del Vallès-El Papiol, Barcelona



Cal destacar bones mostres de minerals menys coneguts pels amants de la sistemàtica, com ara delafossita dins de guix de Laurion, Grècia; decrespignyita-(Y) de la mina Paratoo, Austràlia; hidrokenoelsmoreita amb scheelita i ferberita de Gyoujayama, Kyoto, Japò.

Delafossita dins de guix de Laurion, Grècia
Com en les darreres fires, es van poder veure minerals d'antigues col·leccions, com ara la de Virginio Moreno de La Unión, alguns minerals de la col·lecció personal de Miguel David, o la del recordat Joan Astor, cosa que va permetre gaudir de minerals excepcionals per qualitat, mida i dificultat de trobar en l’actualitat.




Els aficionats a la gemmologia i al material polit van poder-hi trobar un molt bon assortit de minerals treballats: aerinita de Lleida; jaspi de Montjuïc; andalusita quiastolítica de Boal; crisocol·la del Perú, i uns coralls fòssils de Marroc on es podia veure com canvia un exemplar abans i després de ser polit.



Pel que fa als fòssils, hi havia pocs expositors però una bona varietat de mostres: ammonites, crustacis, decàpodes molt ben preparats, equinoïdeus, peixos, mol·luscs...

Només em resta donar les gràcies, a tots els que m'han comentat i explicat els minerals més destacats i ens han permès retratar-los. També agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d'organitzar any darrer any aquesta fira.

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada