dilluns, 7 de gener del 2019

Mn. Francesc Nicolau: LA CONTAMINACIÓ LLUMINOSA I ELS LLUMS LED


Dels llums tipus LED ja ne’m parlat en altres ocasions. Es tracta de certs diodes emissors de llum que l’americà Nick Holonyak, l’any 1962, va començar a aplicar en la construcció de làmpades útils. Molt més tard, però, els japonesos Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura, van trobar la manera de produir llum blava a un LED (acròstic de l’anglès Light Emitting Diode) i per això van ser mereixedors del Premi Nobel de Física de l’any 2014. Aquest sistema avantatja els fluorescents ordinaris en dos aspectes: amb només un 15% de consum d’electricitat, i una durada de 25.000 hores enfront de les 8.000 del fluorescent. Per això l’ús del LED s’anat estenent.


Ara bé, cal fer notar que no tot són flors i violes com se sol dir. A les ciutats l’augment de la il·luminació, que en molts llocs és gràcies als leds, ja reb un nom entre els ecologistes: contaminació lluminosa i un estudi publicat a la revista Science constata que tant la brillantor  com la part il·luminada creix a raó d’un 2,2% cada any. Una desena part de la superfície dels continents ja es troba il·luminada artificialment, cosa que fa també que poc es pugui veure del cel estrellat.

Evitar la contaminació lluminosa no sols ho demanen els astrònoms sinó també la vida salvatge animal ja que cada vegada hi ha més proves del seu impacte i ja s’ha vist que existeix un risc significatiu de tenir càncer de mama o de pròstata en persones exposades a un índex més gran de llum blava de tipus LED. Què cal dir a tot això?

És ben clar que el problema no és dels leds sinó de l’ús que se’n faci. Ara sabem que hi ha maneres d’aconseguir que no emetin la nociva llum blava aplicant-hi capes de fòsfor, i ja hi ha municipis com el de Saldes que han optat pel led groc en la meitat del seu enllumenat públic. També certes indústries comencen a apostar pels leds amb poca component blava. Tant de bo que tots els interessats per aquest tema facin el que hi pertoca fer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada