dilluns, 14 de gener del 2019

Amics del Museu: BATALLERIA 26


Donem la benvinguda a aquest any 2019 amb la publicació del número 26 de la nostra revista paleontològica Batalleria que edita el Museu Geològic del Seminari Conciliar de Barcelona.

Foto portada: Liostrea pasiphae (Coquand, 1865) de l’Aptià

En aquesta nova revista apareixen publicats 6 articles, a més les Notas breves paleontològicas i de la Crònica del Museu en la qual es fa un resum d’un any, entre el novembre del 2017 al novembre del 2018, de les activitats del Museu, l’estat de les col·leccions, les relacions amb altres institucions i investigadors, les millores a la biblioteca i del material del museu. També es citen les referències al Museu en altres publicacions i es fan unes notes necrològiques dedicades al botànic John J. Lavranos (qui va donar alguns exemplars de la fauna d’Ediacara al Museu), al president de l’Associació d’Amics del Museu, Sr. Antoni Riera i Bagué, i al professor Giorgio Pilleri, estudiós dels sirenis.

El primer dels treballs, signat per Antonio Abad i Sebastián Calzada, és una autobiografia dedicada a en Ramon Mañé i Vilà, qui fou un membre molt actiu del Museu i que va morir el gener del 2018, ara fa just un any.

El segon article, escrit en anglès per Pedro Adserà, es descriuen unes sorrenques de l’Eocè superior de la conca d’Ainsa-Jaca on hi apareixen gran quantitat d’Skolithos linearis, galeries cilíndriques verticals considerades la vivenda d’alguns animals, com cucs o crustàcis, que donen idea del paleoambient.

En el tercer treball, signat per Sebastián Calzada, es descriuen dues espècies del lamel·libranqui del gènere Lima procedents del Cretaci superior del nord d’Espanya, i en ell es proposa una nova espècie.


En el següent article, el mateix  Sebastián Calzada, juntament amb Juan Corbacho i Eduvigis Moreno, recorden la història de l’ostrèid del gènere Liostrea i la sinonímia de l’espècie Ostrea pasiphae descrita a l’Aptià de la província de Terol.

En el cinquè article, l’autor José Francisco Carrasco confirma la presència de l’equinoïdeu Rhabdobrissus fabianii  en l’Eocè dels sistemes deltàics de Sant Llorenç del Munt i Montserrat.

El mateix autor signa el darrer article on recorda la història d’anomenar els animals, plantes  i fòssils segons l’acord signat l’any 1905 a les Regles Internacionales de la Nomenclature Zoologique, equivamnt a l’actual Código de Nomenclatura Zoològica, i la introducció dels moderns mitjans electrònics.

El Dr.Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno són el director i la co-directora respectivament d’aquesta revista, i a més l’Eduvigis és l’encarregada de la seva maquetació i disseny, i ha estat realitzada gràcies al treball desinteressat dels seus col·laboradors i de l’equip editorial. l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i els Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya han fet donació d’una subvenció per a la seva edició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada